V Lovrencu na Pohorju, v tamkajšnji večnamenski športni dvorani pri osnovni šoli, so preteklo soboto pripravili tradicionalni velikonočni sejem. Sodelovalo je 20 lokalnih ponudnikov, ki so na stojnicah ponujali izdelke iz lesa, oblačila za najmlajše, čebelje in zeliščarske izdelke, domačo kozmetiko, kruh, rezance in ostala živila.

Učenci osnovne šole so imeli stojnico z velikonočnimi butarami oziroma po lovrenško pegli, devetošolci so pekli palačinke in jih ponujali v zameno za prostovoljne prispevke. Izkupiček so namenili za šolski sklad. 

[[image_1_article_64702]]

Foto Javornik

Gledališče Ku-kuc je v avli šole za otroke odigralo gledališko predstavo, za kulturni program je poskrbel harmonikar Rene Črešnar. Najmlajši so na ustvarjalni delavnici izdelovali butare in lutke z velikonočnimi motivi. Sejem je obiskalo veliko Lovrenčanov, ki so se vrnili domov z velikonočnimi dobrotami, butarami in ostalimi prazničnimi stvarmi.

[[image_2_article_64702]]

Foto Javornik

[[image_3_article_64702]]

Foto Javornik 

V soboto tradicionalni blagoslov velikonočnega ognja 

To soboto pred veliko nočjo v Lovrencu ne bo tržničnega dne, bodo pa opravili tradicionalni blagoslov velikonočnega ognja, s katerim potem verniki pokadijo in blagoslovijo svoje domove. Domačini (moški) bodo navsezgodaj zjutraj z lesnimi gobami (neužitne gobe, ki rastejo na bukovih drevesih) prišli do cerkve, jih zakurili v blagoslovljenem ognju in nato ta ogenj odnesli domov. Gobe sušijo kakšno leto, morajo pa biti dovolj suhe, da ogenj do doma ne ugasne. Doma nato z njim podimijo hišo, gospodinje pa na njem kuhajo in pripravijo velikonočne jedi ter jih potem odnesejo k blagoslovu. 

[[image_4_article_64702]]

Tudi letos bo blagoslov ognja, ki se ga vedno udeleži vsaj dvesto moških, potekal pri obeh lovrenških cerkvah; pri župnijski cerkvi sv. Lovrenca v soboto ob 6.30 in ob 7.00 uri pri cerkvi Device Marije v Puščavi.