Lovrenc na Pohorju

V Lovrencu letos jubilejni 30. Jezernikovi dnevi

Damjan Veršič, 08.08.23 ob 03:40

Poimenovani so po legendi oziroma pravljici o Jezerniku.

V Lovrencu letos jubilejni 30. Jezernikovi dnevi

V Lovrencu na Pohorju se bodo kmalu začeli letošnji Jezernikovi dnevi, ki bodo jubilejni, trideseti, poimenovani pa so po pravljici oziroma legendi o Jezerniku, lovrenškem bajeslovnem bitju, ki naj bi živel na Lovrenških jezerih in pazil na naravo. Veljal je za prijaznega moža, če pa je kdo grdo delal z naravo, pa je bil zelo jezen in maščevalen.

V času od 11. do 26. avgusta se bo v lovrenški občini zvrstilo veliko dogodkov in prireditev, s katerimi bodo zaznamovali tudi 25. občinski praznik. Jezernikovi dnevi se vedno začnejo pred lovrenško nedeljo, trajajo pa do zadnje sobote v avgustu. V petek, 11. avgusta, bosta v župnijskem parku literarni pogovor in otvoritev razstave Pohorje – Zeleno srce Štajerske. Na šolskem igrišču pa bo popoldne košarka za osnovnošolce. V soboto, 12. avgusta, prirejajo 29. pohod na Lovrenška jezera, v prireditvenem centru bo na ogled ročnodelska razstava Naš prosti čas, lovci bodo poskrbeli za lovsko veselico, v okviru tradicionalne Jezernikove gostilne pa bo na ogled gledališka predstava Jaz sem pa tako fina.

13. avgusta bo prav tako tradicionalna lovrenška nedelja s tržnico, v naslednjem tednu pa se bodo zvrstili še: potopisno predavanje na temo Madagaskarja, romanje v Puščavi s tržnico, golažijada, Tončkin večer, stand up s Perico Jerkovičem, romanje sodelavcev in prostovoljcev Karitas mariborske nadškofije, košarkarski turnir veteranov, koncert Okustični, Jezernikov pokal v ruskem kegljanju in vleki vrvi ter rock koncert Yu generacija.

V nedeljo, 20. avgusta, bodo čebelarji na široko odprli svoja vrata in v čebelarski dom povabili godbo PGD Lovrenc na Pohorju in Beneške fante. Tisti dan bo v prireditvenem centru likovna delavnica o lovrenških mitoloških bitjih, nogomet 3na3 in ogled Gorniškega filma. Od 21. avgusta prizadevni organizatorji pripravljajo še letni kino, medgeneracijsko druženje med VDC Polž Ruše in Zavodom Danica, Jezernikov turnir v odbojki, literarni pogovor z Jožetom Beigotom, koncert Florentin, Jezernikov pokal v kegljanju, kino za otroke, harmonikarjado ter muzikarjado Špicikuc Big band.

Zaključek Jezernikovih dni bodo združili s slavnostno sejo

V soboto, 26. avgusta, lovrenški planinci organizirajo vztrajnostni vzpon z lovske koče na Stoletno lipo in nazaj, v šotoru pri prireditvenem centru bo tradicionalno spominsko obeležje Vranov let, 18. uri pa se bo v kulturnem domu začela slavnostna seja ob občinskem prazniku s Severo Gjurin. Sledi veselica z ansambloma Obvezna smer in Noč’n Šiht.

Kot je v navadi,  se bodo od 14. do 18. avgusta v okviru Jezernikovih dni zvrstile otroške delavnice, med njimi folklorni ples, delavnica z gasilci, družinski izlet, lutkovna predstava, športna delavnica, plezanje, kino predstava, …