V Lovrencu na Pohorju bo danes, v soboto, 10. septembra, zanimiva prireditev. Tamkajšnja godba na pihala, ki deluje v okviru PGD Lovrenc na Pohorju in zaznamuje 90 let delovanja, prireja parado pihalnih orkestrov, ki bo potekala s parkirišča pri trgovini do šotora na prireditvenem centru. Po reviji godb sledi sproščeno druženje z ansamblom Kanoni.

Začetki lovrenške gasilske godbe, današnje godbe na pihala PGD Lovrenc na Pohorju, segajo v leto 1932. Takrat je gasilsko društvo od takratnega kapelnika Skačejeve godbe, Franca Skačeja, odkupilo instrumente, istega leta pa je bila pod okriljem gasilskega društva ustanovljena gasilska godba. Prvi kapelnik gasilske godbe je bil Ferdinand Forstner, ki je godbo vodil več kot 20 let. Leta 1943 je bilo zaradi malega števila godbenikov delo godbe za nekaj časa prekinjeno. Po II. svetovni vojni, leta 1945, sta kapelnik Ferdinand Forstner in Gabrijel Perkljič sklicala bivše godbenike in k sodelovanju povabila še nove člane, ki so želeli igrati. Posledice vojne so bile vidne tudi na instrumentih. Veliko je bilo poškodovanih, nekaj so jih popravili sami, kupili pa so tudi nove. Začeli so z rednimi vajami, kmalu pa tudi z nastopi na proslavah, paradah, veselicah in podobnih priložnostih. Leta 1965 je Ferdinand Forstner predal taktirko Gabrijelu Perkljiču, ki je godbo vodil nadaljnjih 12 let.

V vseh teh letih je dirigentsko palico menjalo več dirigentov

Leta 1968 je godba zaradi finančnih in drugih težav ponovno prenehala z delovanjem. Instrumenti so bili šest let pospravljeni v gasilskem domu. Nekateri gasilci so že razmišljali o prodaji glasbil. Saj ni bilo nikogar, ki bi igral nanje. Po zaslugi takratnega predsednika gasilskega društva Mirka Toreja so se začele porajati ideje o ponovni oživitvi godbe. “Pod Torejevo parolo »Naši pobi bojo še špilali« so se ponovno aktivirali nekateri stari godbeniki. Franc Beškovnik je v svoji čevljarski delavnici vpisoval nove kandidate in kmalu so začeli z vajami. Starejši godbeniki so učili mlajše, oblikovale so se sveže melodije na instrumentih, ki jih je marsikdo prvič imel v rokah. Prvi toni novo sestavljene godbe so zazveneli pod taktirko Gabrijela Perkljiča. Občuten napredek se je začel, ko je taktirko prevzel gospod Zavernik. Njegovo načelo, ki se ga godbeniki držijo še danes, je bilo »ustvarjati tone, ki bodo razveseljevali tako godbenike kot publiko«. Vendar pa so kmalu nastopili neugodni časi,saj je bilo denarja za podporo delovanja ljubiteljskih dejavnosti vedno manj. Zaradi nastale krize je godbo zapustil takratni kapelnik, gospod Zavernik. Njegovo delo je nadaljeval vojaški dirigent Vili Klampfer. Pod njegovim vodstvom se je kar nekaj fantov in deklet naučilo igrati instrumente in članstvo v godbi se je povečalo. Delo godbenikov je potekalo pod budnim očesom in moralno podporo Mirka Toreja, za kar mu je takratni kapelnik Vili Klampfer priredil eno izmed koračnic, poimenovano »Torejeva koračnica«. Igranje godbenikov je pod Klampferjevo taktirko močno napredovalo. Zvrstili so se številni nastopi, med katerimi moramo še posebej omeniti parado ob 100-letnici gasilskega društva leta 1977, sodelovanje na reviji gasilskih godb Slovenije, kar so kasneje še večkrat ponovili, nastop na paradi ob Kongresu gasilske zveze Slovenije in še bi lahko naštevali,” pove aktualni predsednik godbe Bogdan Španbauer.

Po nekaj uspešnih letih je kapelnik Klampfer godbo zapustil, le-ta je ostala brez strokovnega vodje. Čez čas je mesto kapelnika prevzel mlajši dirigent Marjan Kovačič. V tem obdobju se je oblikovala tudi skupina mažoretk, ki so s svojim plesom popestrile nastope godbenikov. Tudi obdobje Kovačiča in mažoretne skupine se je kmalu izjalovilo, saj ni bilo ne časa ne pravega interesa za nadaljevanje strokovnega vodenja godbenikov. A vendar so le-ti vztrajali s svojimi melodijami naprej. V osemdesetih letih sta si funkcijo kapelnika izmenjala še Beno Šumer in Emil Kamnik, oba le za kratek čas. Leta 1991, ko je zapihal nov veter za Slovenijo, je zapihal tudi nov veter v godbi. Vlogo kapelnika je prevzel Branko Andrej. Napredovanje v godbi se je videlo takoj, tudi na proslavi 900-letnice Lovrenca na Pohorju, kjer jim je za odličen nastop čestital takratni predsednik republike Slovenije Milan Kučan, pa tudi številni takratni ministri in politični vrh. V počastitev te obletnice je bila v Lovrencu organizirana revija gasilskih godb Slovenije. Glas godbe se je širil izven domačega kraja. Tako so godbeniki nastopili v Lipici, Kranjski Gori, Ljubljani … in se udeleževali državnih in mednarodnih tekmovanj. Izpostavimo tekmovanje gasilskih godb Evrope, kjer so dosegli drugo in tretje mesto. So ponosni člani pihalnih orkestrov Slovenije in člani Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo. Pod vodstvom Branka Andreja so posneli tudi kaseto z dvanajstimi skladbami. Leta 1998 so na pobudo takratnega predsednika Kulturnega društva Stanka Šlaga sodelovali z Gradsko godbo otoka Visa. To prijateljstvo je vmes usahnilo in ponovno oživelo leta 2013 in traja še do današnjih dni. Vsako leto si člani teh dveh godb izmenjajo gostovanje, poleti na Visu in pozimi v Lovrencu. Pod taktirko Branka Andreja je prvomajska budnica postala tradicionalna stalnica godbenikov.

Jeseni 2010 je zapihal nov veter v godbi. Vlogo kapelnika je prevzel Jani Lorber, od leta 2018 pa je njegov naslednik Dejan Rakovič.

Udeležbo je napovedalo pet godb

Današnje parade pihalnih orkestrov se bo udeležilo pet godb z območja Štajerske. Tako v Lovrenc pridejo: Pihalni orkester občine Šentilj Paloma, Kungoška Pleh Muzika, združeni godbi Vaška godba Vrh nad Laškim in Steklarska godba Hrastnik, Godba Ruše in domačini, Pihalna godba PGD Lovrenc na Pohorju. Svoje udeležbe še ni potrdila Frajhajmska godba. Prireditev se bo začela ob 14.00 uri na parkirišču pri trgovini, odkoder bodo godbe v petminutnem presledku v povorki krenile do šotora na prireditvenem prostoru. Tam se bo vsaka od godb občinstvu predstavila s 15-minutnim programom, na koncu bodo združene godbe zaigrale skupno pesem. Sledita pogostitev in zabava z domačim ansamblom Kanoni.

Lovrenška godba, ki šteje približno 30 članov, je sicer v okviru letošnjih Jezernikovih dnevov na osrednji proslavi ob občinskem prazniku ob visokem jubileju prejela županovo priznanje.