Lovska družina Puščava v občini Lovrenc na Pohorju tudi letos organizira tradicionalno tekmovanje v pokušanju domačih salam oziroma salamijado. V lovrenški občini je namreč veliko kmetij, številne med njimi tudi pridelujejo domače salame, sicer pa na tekmovanju vsako leto sodelujejo salamarski mojstri s širšega območja, z večjega dela Štajerske. Na lanski salamijadi je strokovna komisija ocenila 27 vzorcev salam, dve leti nazaj 27, v predkoronskem obdobju pa 29. 

 Najboljšo salamo je lani izdelal Miloš Gorenjak, ki je prejel nagrado v višini 150 evrov. Drugo mesto je zasedel Robi Kapun, čast domače lovske družine pa je rešil Tomaž Golob s tretjim mestom.

[[image_1_article_65475]]

Zaželene so divjačinske salame

Podobno število salamarjev pričakujejo tudi na letošnjem dogodku, nam je povedal predstavnik organizatorjev Matija Pernat, sicer član lovske družine. Pravi, da so zaželene divjačinske suhe salame, sprejmejo pa tudi kakšne druge. Kdor želi sodelovati, naj pokliče na telefonsko številko 031 659 032 in se s svojim izdelkom prijavi na tekmovanje. Prijavnina znaša 10 evrov. Salamijada bo potekala to soboto, 27. aprila, od 10. ure dalje v lovski koči lovske družine na Rdečem bregu. 

Lovrenčane in ostale vabijo na pokušanje 

Strokovna komisija, ena izmed članic ima opravljen strokovni izpit, drugi je je član Zveze salamarjev Slovenije, bo vzorce salam ocenjevala približno do 13. ure. Med 13. in 13.30 sledi razglasitev rezultatov, takrat so v lovsko kočo vabljeni tudi občani in obiskovalci od drugod, ki bodo ocenjene salame lahko degustirali. "Salame bomo takrat narezali, začelo se bo pokušanje in prijetno druženje," pravi Pernat. 

Nagrada za prvo mesto bo meso košute, s priznanjem pa bodo nagradili tudi drugo- in tretjeuvrščena izdelovalca salam. Organizatorji so še posebej veseli, da je kvaliteta domačih salam iz leta v leto boljša.