V Lovrencu na Pohorju so se lotili novega projekta. Gre za urejanje tako imenovanega Užitnega parka (delovno ime), večjega trajnostnega nasada v neposredni bližini lovrenškega pokopališča. Tam so večjo travnato površino, ki je v občinski lasti, namenili za nasade različnih sadnih in drugih drevesnih sort (jablane, hruške, češnje, marelice, kostanji, orehi, …) ter grmovnic (ribez, šmarna hrušica, maline, robide, … ), nekaj prostora bo tudi za vinsko trto. V glavnem gre za tradicionalne in avtohtone sorte, ki jih bodo posadili na površini velikosti približno 4.400 kvadratnih metrov. “V parku bomo vsako leto posadili drevo novorojencem in dogodek obeležili s prireditvijo. Sicer pa si želimo, da bi ti nasadi postali točka za sprehode in da bi cveteli ter nudili plodove skozi celo leto,” nam je povedal lovrenški župan Marko Rakovnik. Projekt vodi Občina Lovrenc na Pohorju v sodelovanju s pripravljavcem in izvajalcem zasaditve, podjetjem za urejanje okolice Naj raste. Za projekt letos v proračunu namenjajo 20 tisoč evrov, še enkrat toliko sredstev imajo rezerviranih tudi v letu 2024. Preko namenskih razpisov bodo skušali za trajnostni nasad pridobiti še sofinancerska sredstva.

V prejšnjem tednu so izvajalci že začeli s pripravo zemljišča in prvimi zasaditvami, ki jih bodo končali v prihodnjem letu. Projekt obsega tudi delavnice, sadjarska izobraževanja in še nekatere druge vsebine.

Izvajajo tudi ostale načrtovane projekte

Sicer pa v lovrenški občini v tem času zaključujejo gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu, za katerega bodo kmalu začeli postopke za pridobitev uporabnega dovoljenja. Intenzivno izvajajo rekonstrukcija dela na Delavski in Vozniški poti, izbran je izvajalec za obnovo Šolske ulice, z deli bodo, glede na vreme, začeli še letos ali v prihodnjem letu.