V četrtek, 10. februarja, je župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik prevzel kvačkan občinski grb, ki ga je v okviru vseslovenskega Guinnessovega projekta Slovenija kvačka izdelala Vanda Forstner. Grb je je širok 140 in dolg 180 centimetrov, narejen je v tako imenovani c2c (iz kota v kot) tehniki. “V prihodnjih dneh bo kvačkan grb dobil posebno mesto v enem izmed objektov Občine Lovrenc na Pohorju, kjer si ga boste lahko ogledali v živo,” so sporočili iz lovrenške občine.

Vanda Forstner: Rada imam nove izzive

Vanda Forstner nam je povedala, da se je naučila kvačkati in štrikati že kot otrok, saj je njena mama obvladala vse. “Nikoli nisem našla časa, da bi se lotila kakšnega projekta. Ko pa sem si v marcu 2020 zlomila kolk in nisem več vedela, kaj naj še počnem, da mi mine čas, sem poizkusila, kako bi bilo leže kvačkat. In tako sem vzela prejo, ki je bila v moji omari še iz Jugoslavije, in začela po 30. letih kvačkati. Ker sem imela težave s hrbtenico, sem to delo pred leti opustila. Od lanskega leta naprej pa tako kvačkam leže. Vzorce in navdihe najdem na Pinterestu in YouTubu. Moj prvi izdelek je bil poletni pončo, potem pa sem se lotila dolge poletne obleke. Takrat sem dobila povabilo v skupino kvačkaric in ko je Jadranka Smiljić začela zbirati kvačkarice za grbe slovenskih občin, sem se takoj prijavila. Strašno imam rada nove izzive, saj tako preizkušam moje meje.”

Slovenija kvačka je vseslovenski projekt, ki je v zadnjih nekaj mesecih intenzivno potekal po vsej Sloveniji. Poleg postavitve novega Guinnessovega rekorda je prinesel promocijo kvačkanja v Sloveniji. Tako je kar 211 kvačkaric in 1 kvačkar skvačkalo 212 grbov za 212 občin z željo, da za Slovenijo osvojijo nov Guinnesov rekord.