Regionalno ministrstvo za zaposlovanje, socialni dialog in socialno varstvo ter Regionalno ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport Castilla-La Mancha, ki se zavedata potreb in težav, ki jih povzroča odseljevanje s podeželja, usklajujeta projekt Erasmus+ KA2 »Revitalizacija in podjetništvo za prikrajšana evropska podeželska območja«, skrajšano »REDERA+«, z glavnim ciljem izmenjave dobrih praks na tem področju z drugimi institucijami na evropski ravni. Institucije, ki sodelujejo v tem projektu Erasmus+, so: ABU iz Nemčije, TIRANTES iz Nizozemske, Provincia Autonomia Di Trento iz Italije, Agencija Piemonte Lavoro ente strumentale Regione Piemonte iz Italije, NOTUS iz Španije in Osnovna šola Lovrenc na Pohorju iz Slovenije.

V Lovrenc je prišlo 14 predstavnikov različnih inštitucij

Od 6. do 8. aprila je bila lovrenška osnovna šola gostiteljica 7. mednarodnega srečanja projekta REDERA+ v Lovrencu na Pohorju. “Povezale so se različne inštitucije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem oziroma s tem, kako prek izobraževanja vzpodbuditi razvoj podeželja; ministrstvo, lokalna samouprava, zavod za zaposlovanje, izobraževalni centri, andragoški zavodi, … Njihovi predstavniki, bilo jih je 14, so v Lovrenc prišli iz Španije, Italije, Nemčije in Nizozemske,” nam je povedala ravnateljica Osnovne šole Lovrenc na Pohorju Marija Osvald Novak.

 “Najprej smo obiskali Regionalno razvojno agencijo za Podravje – Maribor, kjer so nam predstavili ekonomske podatke o regiji ter številne projekte, ki jih vodijo ali v njih sodelujejo. Partnerji projekta Redera so imeli veliko vprašanj o povezovanju agencije z občinami v regiji ter povezovanju z malimi podjetniki. Nato smo obiskali Biotehniško fakulteto Maribor, kjer smo bili seznanjeni s programom fakultete ter s projekti, v katerih sodeluje fakulteta, in so povezani s temo projekta Redera. Predstavili so tudi svoje raziskovalno delo. Sledil je ogled botaničnega parka v Pivoli, ki ga ureja fakulteta,” so še sporočili iz šole.

Naslednji dan je bil namenjen seznanitvi gostov z občino Lovrenc na Pohorju, osnovno šolo ter primeri dobre prakse za revitalizacijo podeželja. “Najprej smo obiskali Občino Lovrenc na Pohorju, kjer sta direktorica in župan predstavila ekonomsko socialne podatke o občini, njihove projekte ter vizijo za prihodnost. Sledil je ogled in predstavitev dela OŠ Lovrenc na Pohorju; gostje so se pogovarjali z učenci ter zaposlenimi. Po kratkem kulturnem programu in predstavitvi šole je sledil voden ogled šole, ki so ga pripravili učenci. Gostje so bili nad videnim in slišanim navdušeni. Nato so si ogledali kraj ter nekaj dobrih praks manjših lokalnih podjetnikov v občini. Namen projekta je namreč ugotoviti, katere prakse so značilne za podeželska okolja in prispevajo k kvalitetnemu življenju posameznikov ter so hkrati prenosljive v širše evropsko okolje.”

Gostje so bili nad Slovenijo navdušeni

Vsi udeleženci srečanja so se strinjali, da je bil obisk v Sloveniji zelo uspešen. Veliko je bilo možnosti za pogovor s prebivalci, raziskovanje ter izmenjavo idej. Pohvalili so entuziazem lokalnih podjetij, prijaznost, odprtost in odlično znanje angleščine, pa tudi odlično organizacijo. Kot je dejal eden od udeležencev: tri dni so bili na toboganu akcije, strasti in vizije.

Pohvalili so entuziazem lokalnih podjetij, prijaznost, odprtost in odlično znanje angleščine, pa tudi odlično organizacijo.

“Večina gostov iz tujine je bila prvič v Sloveniji. Bili so tudi navdušeni nad tem, na kak način ljudje poskušajo najti zaposlitev, da so zadovoljni,” še pravi Osvald Novakova in dodaja, da se bo projekt formalno zaključil 31. julija. “Zdaj se trudimo, da bi evropskim poslancem v Bruslju predstavili ugotovitve projekta. Na koncu vsakega obiska namreč sledi evalvacija v smislu, ali je mogoče na ruralnih območjih najti določene vzporednice ali skupne spodbujevalne strategije. Sicer pa imamo še veliko idej o sodelovanju v prihodnje.”