Lovrenc na Pohorju

DNEVNA: Odličnjakinja, ki si želi prepotovati svet

Damjan Veršič, 23.06.23 ob 04:00

Manca Kranjc iz Lovrenca na Pohorju je bila kot osnovnošolka izjemno uspešna, zdaj jo naprej čakajo aktivne počitnice.

DNEVNA: Odličnjakinja, ki si želi prepotovati svet

Z današnjim dnem se šolsko leto 2022/2023 nepreklicno izteka. Osnovnošolci in dijaki bodo le še prevzeli spričevala in se odpravili zasluženim počitnicam naproti. Osnovno šolo Lovrenc na Pohorju je to šolsko leto obiskovalo 241 učencev, med njimi je bilo 31 devetošolcev, ki so se od šolskih klopi poslovili že 15. junija. Najuspešnejše je tisti dan sprejel lovrenški župan Marko Rakovnik in jim podelil županove petice ter manjšo pozornost za aktivno preživljanje prostega časa. S tem jim je pokazal svoje priznanje za trud in delo, ki so ga vložili v svoje šolanje, ter jih nagradil za uspešno zaključeno osnovnošolsko obdobje. Prav tako ni pozabil na razrednika, Petro Krivc in Aljošo Štrausa, ki sta skrbela za uspešno delo v razredu in pripomogla k odličnim dosežkom celotne generacije.

Letos je župan podelil petnajst petic, prejeli so jih: Jerca Bernhard, Gregor Gunčer, Žiga Hartman, Manca Kranjc, Maja Pisnik, Sara Sušec, Saša Karničnik, Ivana Kores, Kiara Kotnik, Ema Krajnc, Jure Kraner, Niki Vidmar, Jošt Kaiser, Tilen Kirbiš in Iza Vivat.

Manca Kranjc – odličnjakinja, udeleženka šolskih tekmovanj na najvišji ravni in članica English Student Theatra II. Gimnazije Maribor

Ena najuspešnejših devetošolk je Manca Kranjc. Ne samo da je bila odličnjakinja, sodelovala je na številnih državnih tekmovanjih. Med drugim je na tekmovanju iz slovenščine dosegla zlato priznanje in v državnem merilu končala na drugem mestu.

Manca prihaja iz Lovrenca na Pohorju. Povedala nam je, da poleg staršev, dveh sester in brata živi v hiši z še dvema muckama in psičko. Že kot majhna deklica je rada brala, to še zdaj nosi s sabo. “Spomnim se, da sem imela rada živali in sem tudi prebirala knjige s takšnimi vsebinami. Kot otrok sem bila tiha in mirna. Obiskovala sem tudi glasbeno šolo, igrala sem klavir.” V šoli so ji bili bližje družboslovni predmeti, še posebej pri srcu ji je bila slovenščina. Udeležila se je skoraj vseh tekmovanj, tako iz družboslovnih kot naravoslovnih predmetov, ki jih je ponujala šola. “Pri nekaterih sem bila uspešnejša in sem se uvrstila na regijska in državna tekmovanja: raziskovalna naloga Finance za zaspance, Cankarjevo tekmovanje, tekmovanje o znanju iz sladkorne bolezni. Pri drugih tekmovanjih pa sem se udeležila le šolskega tekmovanja in se potrudila, kolikor sem se lahko. Vsak mesec je bilo kakšno novo tekmovanje, naloge in ocene. Vsega tega sem se poskušala čim bolj veseliti in se dobro pripraviti. Včasih je bilo treba vse razvrstiti in je kdaj zmanjkalo časa ali pa energije.”

Glede učenja Manca pove, da je večinoma brala gradivo in si o prebranem zastavila vprašanje, delala je tudi izpiske. Ni se hotela preveč usmeriti na dosežke, bolj na nove izkušnje in znanja, ki jih je pridobivala. “Starši mi niso pomagali pri učenju, so pa poslušali, ko sem jim pripovedovala o tekmovanju, pripravah ali pa sem jih zasipavala z dejstvi, ki so me navdušila. Včasih pa mi je bilo prihranjeno tudi kakšno domače opravilo, saj sem se učila.”

Da je osvojila zlato Cankarjevo priznanje in da bo na koncu druga v državi, ni pričakovala. “Po objavi uradnih rezultatov regijskega tekmovanja sem se za mišjo dlako uspela prebiti v naslednji krog tekmovanja in že takrat sem bila neizmerno srečna. Po pisanju državnega tekmovanja sem imela slab občutek, zato pa so me rezultati toliko bolj presenetili.” Zanjo najtežji nacionalni preizkus je bila matematika, ki ji najbolj ne leži, kar so pokazali tudi rezultati. “Učila sem se kampanjsko, čas učenja pa je bil odvisen od predmeta. Za predmete, ki mi ne ležijo, npr. matematika, sem se pripravljala okoli teden dni prej, predmetom, ki pa so mi bolj razumljivi, pa sem se posvetila že kakšen dan prej.”

Poleg šole in vseh šolskih dejavnosti, ki jih je obiskovala, je Manca Kranjc tudi planinka, z družino rada zahaja v hribe in se udeležuje planinskih izletov. Rada tudi pleše, poje in igra, zato je članica English Student Theatra II. Gimnazije Maribor, kjer je sodelovala v muzikalu Figarova svatba, sedaj  se pripravljajo na naslednjega.

Šolanje bo nadaljevala na II. Gimnaziji Maribor

V septembru bo šolanje nadaljevala na II. Gimnaziji Maribor, predvsem zaradi English Student Theatra, da ji bo lažje z vsemi vajami in predstavami pa tudi zaradi ljudi, ki jih tam pozna, vseh dejavnosti, ki jih šola ponuja, in na splošno tistega občutka, ko bo stopila v to šolo. “Iskreno se zelo veselim vseh novih stvari; novih učiteljev, sošolcev, prostorov, dogodivščin, … Seveda pa sem tudi malo nervozna in neučakana, saj vem, da so pred novo šolo še poletne počitnice.”

Želi si prepotovati svet

In kaj bo počela med poletnimi počitnicami? “Med poletnimi počitnicami mi pogosto postane dolgčas, zato sem se odločila, da si jih letos še bolj popestrim. Planinski tabor, oratorij, oddih na morju z družino, počitniško delo, … Seveda pa bi rada brala in še naprej zahajala v hribe in gore.” Na vprašanje, kaj si želi v življenju početi, odgovori, da je že v spisu pri slovenščini na podobno vprašanje zapisala, da ne ve. “Moja edina želja za zdaj je, da bi prepotovala svet. Seveda pa bom morala svoje življenje prilagoditi tej želji. Nimam še sanjskega poklica, ki bi si ga želela opravljati. Po potovanjih pa si želim, da bi se ustalila nekje blizu jezera v gozdni hiški s kakšnih kužkom. Seveda pa bi se v domači kraj redno vračala.”