Tekma na Areškem Pohorju bo to soboto zaradi še večje zahtevnosti za smučarje, ki jo prinaša prevoz s sedežnico in ne gondolo, trajala 8 ur in ne 12, kot je bilo prvotno načrtovano.

Spomladanske temperature, pomanjkanje snega na Mariborskem Pohorju in s tem povezani organizacijsko-logistični izzivi organizatorje premierne Downhilke silijo k neprestani improvizaciji in iskanju rešitev. Letošnja bo na sporedu sicer v nekoliko drugačni obliki, a vendarle bo potekala »doma« v Sloveniji. Tekmovalci se bodo merili v soboto, 7. marca, na Areškem Pohorju na sedežnici Pisker.

Ambasadorka vzdržljivostne tekme je Ilka Štuhec

Kot so sporočili organizatorji, vzdržljivostna smučarska preizkušnja Downhilka 2020 v svoji prvi izvedbi preskakuje oviro za oviro. Tekmo so morali prestaviti na 6. marec, saj na Mariborskem Pohorju žal ni dovolj snega in primerne snežne podlage za izvedbo tekme na prvotni progi, zato je potrjen termin za izvedbo tekme sobota, 7. marec. Dogajanje se bo začelo pozno popoldne, ambasadorka tekme Ilka Štuhec pa bo VIP uro smučanja skupaj s povabljenci in nagrajenci začela ob 20. uri. Začetek tekme je nato napovedan za 23. uro, zaključek pa v nedeljo ob 7. uri zjutraj.

»Ker si Downhilko resnično želimo izpeljati v letošnji zimi, smo primorani iskati rešitve, saj nas vreme letos res ne usliši. Našli smo alternativo na Areškem Pohorju, kar nas veseli kljub temu, da tekmovanje ne bo ravno takšno, kot smo ga želeli,« pravi Dora Skorobrijin, vodja organizacije Downhilke.

Prireditev tudi z dobrodelno noto

Tekma bo zaradi še večje zahtevnosti za smučarje, ki jo prinaša prevoz s sedežnico in ne gondolo, trajala 8 ur in ne 12, kot je bilo prvotno načrtovano. »Kljub temu izzivov za tekmovalce ne bo manjkalo, nič manjši pa ne bo ambient, saj bo proga ob sedežnici Pisker na Areškem Pohorju prvič v zgodovini osvetljena in bo ponudila smuko na najvišji možni ravni, kot si jo zaslužijo tekmovalci,« so pojasnjujejo organizatorji in dodajajo, da VIP ura z Ilko Štuhec ostaja, dogodek bo dobrodelno obarvan.

Štuhčeva bo kot ambasadorka tekme s povabljenci progo preizkusila med 20. in 21. uro, vsak odpeljan krog pa bo prinesel sredstva v dobrodelni sklad. Tekmovalci na tekmi, ki bodo s svojo požrtvovalnostjo in željo po zmagi in nazivu najbolj vzdržljivega smučarja v dobrodelni sklad, pa bodo prispevali po en evro za vsak odpeljani krog. Zbrana sredstva bodo namenjena Fundaciji za športnike iz socialno ogroženih okolij, ki deluje pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije.

Poseben prostor za pripravo in počitek ter okrepčilo

Tekmovalci bodo imeli ob vznožju sedežnice Pisker na voljo poseben prostor za pripravo in počitek ter okrepčilo. »Logističnih izzivov tudi tukaj ni manjkalo, a pomembno nam je, da se tekmovalci in vsi ostali na tekmi dobro počutijo. Kljub temu, da so se načrti s tekmo spremenili od tistih prvotno načrtovanih, verjamemo, da je pred nami izjemen športni dogodek, ki bo služil kot osnova za nadgrajevanje v prihodnjih letih,« pojasnjuje Dora Skorobrijin.