Le kdo ne pozna sarme, v zimskem času priljubljene jedi, sestavljene iz kuhanih zeljnih listov, ki so oviti okoli različnih nadevov. Najboljšo sarmo znajo zagotovo pripraviti gospodinje na podeželju, saj uporabljajo domače sestavine, ki so velikokrat prinešene kar iz bližnjega vrta ali njive, meso pa je iz domačega hleva. 

Ena takih gospodinj je Majda Malek iz Zgornje Voličine v občini Lenart, ki sarmo vedno pripravi ob koncu leta, tako da jo lahko domačim ponudi še v "starem" letu, ker pa gre za obstojno jed, pa tudi v prvih dneh novega leta. Obiskali smo jo na njenem domu in jo prosili za recept. 

Slanina in jušna osnova dodata končno aromo 

Najprej poudari, da je osnova za dobro sarmo glava kvalitetnega zelja, ki se sicer uporablja za kisanje. Za nadev pa potrebujemo:  kilogram mešanega mletega mesa (govedina, svinjina), pol jogurtovega lončka riža, srednje veliko glavo čebule in dimljeno mesno slanino za boljšo aromo. Omenjena količina zadostuje za približno 25 sarm.

[[image_1_article_61783]]

Najprej na olju rahlo zarumenimo čebulo, dodamo mleto meso, ki smo ga predtem solili in mu dodali malo rdeče paprike, poper, kumino in česen. V maso vsujemo še surov riž in vse skupaj narahlo popražimo. "Ko je masa popražena, jo odstavimo z ognja. Nato pa na dno večjega lonca damo manjše notranje liste zelnate glave, sama jih uporabim približno deset, s čimer preprečimo prijemanje sarm. V loncu jih namreč ne moremo mešati, temveč se v njem le dušijo," razloži Majda. Večje, zunanje liste zelja pa uporabimo kot ovoj za prej pripravljen nadev. "Na en list položimo dve veliki zvrhani žlici nadeva, sama odstranim trdi del lista, da sarme lažje zavijem, konce listov pa podviham, da masa ostane na svojem mestu."

Zavite sarme nato položimo v lonec, na dno katerega smo položili zeljne liste. Polagamo jih eno poleg druge. Ko imamo zapolnjeno prvo plast, nanjo položimo kose slanine, nato položimo naslednjo plast in tako nadalujemo, dokler ne porabimo vseh sarm. "Preden postavim lonec na ogenj, jih zalijem z govejo jušno osnovo. Dodam je toliko, da pokriva vse sarme." Po približno uri do uri in pol dušenja je jed pripravljena. Sarmo postrežemo s pire krompirjem, njoki ali testeninami. 

Majda Malek ob koncu še doda, da gre za obstojno jed, ki jo lahko hranimo dalj časa. Če je zima dovolj mrzla, kuhane sarme hrani kar na zunanji okenski polici, sicer pa v zamrzovalni skrinji. Preden jih znova postrežemo, jih lahko pogrejemo.