DOS oziroma Dobrodelno okoli Slovenije je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, v okviru katerega bo Dami Zupi s somišljeniki s cestnim kolesom prekolesari traso okrog celotne Slovenije. Trasa vožnje v letošnjem letu ostaja enaka tisti iz leta 2023, z nekaj “lepotnimi” popravki, prav tako koncept projekta, edina sprememba je ta, da kolesarska vožnja ne poteka več nepretrgoma. Torej ne tudi ponoči, temveč samo tekom dneva v petih zaporednih etapah.

Za 25 kolesarji nekaj več kot 900 kilometrov

Vseh 1.225 kilometrov trase DOS-a so razdelili v pet etap. Prva etapa je potekala od Novega mesta do Strunjana, druga od Strunjana do Kobarida, tretja Kobarid - Velenje in današnja četrta od Velenja do Moravskih Toplic. Kolesarji so se iz Velenja odpeljali do Graške Gore, Slovenj Gradca, na Ravne na Koroškem, Dravograda, Vuzenice ter ob Dravi vse do Maribora.

[[image_1_article_66037]]

Nato je trasa zavila proti Šentilju, pri čemer so daljši postanek opravili v Zgornji Kungoti pri Riki baru. »Mi smo super spočiti, super motivirani, to naše pričakovanje vsakega kilometra le povečuje. Za nami je nenazadnje le nekaj več kot 900 kilometrov,« je na postanku, kjer so karavano 25 kolesarjev pričakali tudi otroci OŠ Kungota, dejal Dami Zupi. Dodal je še, da je najzahtevnejša sicer prva etapa do Novega mesta do Strunjana, na kateri so prevozili 275 kilometrov, današnja etapa pa je dolga nekaj čez 200 kilometrov.

DOS karavana vsako leto šteje 25 kolesarjev. »Zakaj 25? Enostavno zaradi logistike, nastanitev, prehrane ... Če bi odprli vrata vsem, ki bi želeli voziti, bi bilo teh kolesarjev preko 100.  Ampak kdorkoli se lahko pridruži na naši trasi in z nami odpelje celo traso, deset kilometrov ali pa enostavno pride na sprejem kot je danes v Kungoti, stisne kolesarjem roko in s tem izkaže podporo ter pomaga, da naš projekt živi dalje,« pojasnjuje Zupi.

[[image_3_article_66037]]

Kolesarjenje DOS-a pa ima tudi dobrodelno noto. Letos zbirajo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, glavni koordinator projekta je Slovenska karitas. Tako je DOS danes kolo izročil Župnijski Karitas Gornja sveta Kungota, ki bo poskrbela, da kolo pride v prave roke.

Gre že za tradicionalni sprejem

»Že tradicionalno smo v središču Zgornje Kungote pričakali kolesarje, ki kolesarijo za dobrodelni namen. Pričakali so jih tudi učenci OŠ Kungota, ki se vsako leto pridno udeležijo in tako skupaj poskrbimo za takšno pristno vzdušje. Tud sami (kolesarji) so potrdili, da redko doživijo takšne sprejeme oziroma so v manjših občinah še toliko bolj pristni, kar nas seveda zelo veseli,« je dejala županja občine Tamara Šnofl

Zupi je na sprejemu izročil priznanje Davidu Rihtariču, Kungočanu, ki je pred dnevi nastopil na ultramaratonski dirki v Italiji.

Kolesarji so po sprejemu svojo pot nadaljevali proti Selnici ob Muri ter prvič v zgodovini DOS-a vstopili na avstrijski teritorij, Mureck, Weixelbaum, Donnersdorf, Bad Radkersburg, nato pa še povratek v Slovenijo – Gornja Radgona, Radenci, Krajna, Moravske Toplice. Jutri sledi še zadnja peta etapa iz Moravskih Toplic do veledroma Češča vas.