David Rihtarič, ultramaratonski kolesar iz Zgornje Kungote, se je pretekli vikend udeležil dirke čez Italijo (Race Across Italy), ki je štela za evropsko prvenstvo v ultramaratonskem kolesarstvu. Šlo je za gorsko dirko, v kateri je bilo potrebno premagati več kot 11 tisoč metrov višinske razlike in prevoziti 760 kilometrov. Davidu, ki se je omejene dirke udeležil že dvakrat, je to uspelo v 31 urah in 33 minutah. Rezultat je zadostoval za odlično končno drugo mesto, s čimer je postal evropski podprvak v ultramaratonskem kolesarstvu 2024. Za prvouvrščenim Italijanom je zaostal približno uro in 45 minut. 

[[image_1_article_65870]]

Tretjina kolesarjev je med dirko odstopila 

Na dirki je štartalo 85 kolesarjev, 28 jih ni prišlo do cilja. David se je kot edini Slovenec na dirki na pot podal v petek zvečer ob 21.45, podporo mu je nudila spremljevalna ekipa, sestavljena iz treh članov Slovenske vojske. "Glede na to, kdo vse se je prijavil na dirko, sem na začetku dvomil, da bom prišel na stopničke. Konkurenca je bila namreč zelo močna. Kasneje sta odstopila dva favorita, tako da sem drugega mesta zelo vesel."

David Rihtarič je vrhunski športnik, rojen v Benediktu. Sprva je 18 let treniral atletiko, zadnja leta pa se ukvarja z ultramaratonskim kolesarstvom. Zaposlen je v Slovenski vojski, kjer je bil v letih 2006, 2007, 2017 in 2021 razglašen za najboljšega športnika. Že od nekaj ga kličejo Riki, izhaja iz Rihtarič, od tod tudi poimenovanje njegovega kluba, RikiTeam, prav tako njegovega gostinskega lokala, RikiBar. Od pokojnega Jureta Robiča je kupil prvo profesionalno kolo. Dvakrat je bil tudi v spremljevalni ekipi Ivana Župca na Dirki okoli Slovenije, kar je bil povod k temu, da se je tudi sam odločil, da bo štartal to dirko.

"Ni bilo lahko. Letos je bilo potrebno prevoziti več hribov kot v prejšnjih letih. Prva noč v hribih je bila mrzla, prelazi so bili strmi, zaradi nočnega štarta in posledično vožnje v dveh nočeh sem se soočal s pomanjkanjem spanca. Že samo število odstopov pove, da ni bilo lahko, saj tretjina tekmovalcev ni prišla do cilja," nam je povedal David. Med dirko se je minimalno ustavljal. Vsega skupaj je stal le dobro uro, ko se je moral preobleči in ko je zaužil obrok. 

[[image_2_article_65870]]

[[image_3_article_65870]]

[[image_4_article_65870]]

Letos ga čaka še nekaj podvigov 

Junija bo na Hrvaškem, v kraju Oriovac, branil naslov evropskega prvaka v 12-urni vožnji. Od 1. do 17. julija se bo udeležil svetovnega prvenstva na Poljskem, na katerem bo podobno kot lani kolesaril s podporo 12-članske ekipe Slovenske vojske. V začetku septembru z reprezentanco Slovenske vojske načrtuje še mednarodno cestno kolesarsko dirko na Nizozemskem. 

[[image_5_article_65870]]