Ve se, da so čakalne dobe v Sloveniji trenutno velik problem, na katerem naj bi delala nova ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel. Šokantno pa je, do kakšnih ekstremov prihaja pri posameznih pregledih. Kontaktirala nas je ogorčena bralka iz Maribora, ki ji je zdravnica pod stopnjo “zelo hitro” izdala napotnico za okulista, kot pove, pa je prvi termin, ki ga lahko dobi v Mariboru in okolici, december 2024. Ali se pod stopnjo “zelo hitro” res čaka eno leto?

Na pregled bo potrebno na drug konec Slovenije

V podravski regiji je po informacijah naše bralke prvi termin za prvi okulistični pregled čez eno leto, pa še takrat je naveden le okviren termin. Velik problem je po njenih besedah tudi, da se nameravaš elektronsko naročiti na termin, nato pa nanj klikneš, nakar je navedeno, da v tej zdravstveni ustanovi ni na voljo nobenega termina. Ker so termini očitno čisto zapolnjeni, na koncu ne ostane skoraj nobena zdravstvena ustanova, h kateri bi se sploh lahko naročil.

Kot razloži bralka, bi morala do okulista zaradi vnetja, občutek pa ima, da se bo v tem predolgem časovnem obdobju stanje že samo izboljšalo ali pa zelo poslabšalo. Iz strahu po poslabšanju, saj gre za res dolgo obdobje, se je naročila pri okulistu na drugem koncu Slovenije, a kot pove, je velik problem pri navedenih okvirnih terminih, ki velikokrat niso realni. Ko bi se rad naročil na konkreten termin pa se običajno pojavi sporočilo, da v tej zdravstveni ustanovi ni na voljo nobenega termina.

Prav tako veliko zdravstvenih ustanov danes zaradi dolgih čakalnih dob izvaja triažo napotne listine, kar pomeni, da lahko spremenijo stopnjo nujnosti in dobijo posledično pacienti termin tudi čez več let. Triaža napotnic pa se žal izvaja brez pogovora s pacientom, tako da lahko pride do resnično nesprejemljivih in nedopustnih čakalnih dob, ki so v Sloveniji na žalost že precej pogoste. Ob tem opozarjamo, da ne čakajte, da se stvari rešijo same po sebi, če je potrebno, se dodatno posvetujte s svojim zdravnikom, da poskusita najti primerno rešitev, tudi če bo res potrebno na pregled na drug konec Slovenije.