Inšpektorji za varno hrano so lani skupaj gostilnam, slaščičarnam in ostalim komercialnim obratom za pripravo hrane v Sloveniji, zaradi hujših nepravilnosti v preteklem letu izdali kar 280 odločb, kar je manj kot leta 2014, ko so odločbe bile izdane 306 gostilnam.
V Mariboru sta odločbo za odpravo nepravilnosti prejeli dve kuhinji, ena je morala svoje obratovanje začasno ustaviti.
Zasušene nečistoče in ostanki hrane
V okrepčevalnici Zlati lev na avtobusni postaji v Mariboru na Mlinski ulici, je bilo ob nadzoru dne 10. novembra 2015 pri pregledu prostorov živilskega obrata ugotovljeno, da območje za pripravo ni bilo ustrezno higiensko vzdrževano. Kot so pojasnili so bile na tleh, pod delovnimi površinami, starejše, zasušene nečistoče, smeti, ostanki hrane in pajčevina. Odločba o začasnem zaprtju gostilne je bila izdala 13. novembra 2015.
Plesen, rja ter umazanija
Močno zarjaveli hladilnik v katerem se hranijo solate, so inšpektorji našli v kuhinji Klavnice Košaki na Oreškem nabrežju 1. Močno zarjavela je bila tudi železna odlagalna mizica za živila, ki se je nahajala ob toploteki ter odtok v kuhinji, tako, da ni bilo možno izvesti učinkovitega čiščenja. Na stenah in stropu v kuhinji so opazili plesen, tla so bila delno poškodovana. Ob vstopu v prostore kuhinje in pomožne prostore, so opazili, da ti niso bili ustrezno vzdrževani in očiščeni. V kotih se je nabirala umazanija, prav tako v in pod elementi, Nečista so bila okna, sanitarni prostori, ob umivalniku ni bilo nameščenega mila in papirnatih brisač, voda iz pipe ni pritekla.
Rja v prezračevalnem kanalu
V Marini Savna Club na Linhartovi ulici 8 so inšpektorji našli veliko predmetov, ki se jih ne uporablja, med katerimi je mešalec za testo in čok za sekanje mesa. Prav tako so ugotovili, da so poškodovani ležaji za drsna vrata, nad termičnim delom je bila rja v prezračevalnem kanalu, prav tako ni bilo sredstev za sušenje rok ob umivalniku. Odločba je bila izdana 29. januarja 2015.
V katerih gostilnah v Sloveniji so še ugotovili nepravilnosti lahko preverite TUKAJ.