Lokalno

FOTO: Vsa Slovenija v teh dneh kvačka za mariborske starostnike

Damjan Veršič, 10.01.24 ob 03:45

Facebook skupina Nitke nas povezujejo, ki ustvarja kvačkane in pletene odejice ter rokavčke, obsega že 1120 članic.

FOTO: Vsa Slovenija v teh dneh kvačka za mariborske starostnike

Članice Facebook skupine Nitke nas povezujejo že več mesecev kvačkajo in pletejo volnene odejice za starostnike, ki bivajo v domovih za starejše, ter tako imenovane rokavčke pomagavčke za ljudi z demenco.

[[image_1_article_62105]]

Do tega trenutka je za Dom Danice Vogrinec Maribor izdelanih 60 odej in18 rokavčkov

V skupino, ki sta jo ustanovili Alenka Vižin in Darja Zgonec, je vključenih okoli 1120 prostovoljk po vsej Sloveniji, ki v tem trenutku na svojih domovih kvačkajo in pletejo za Dom Danice Vogrinec Maribor. To bo že 19. ustanova institucionalnega varstva v Sloveniji, katerega stanovalci bodo deležni odejic in rokavčkov. Izdelki iz vse Slovenije prihajajo na naslov Branke Malek, ki koordinira projekt za omenjeni mariborski dom starostnikov, je pa tudi članica skupine in pogosto tudi sama vzame pletilko v roke. "Skupina je s kvačkanjem in pletenjem za Dom Danice Vogrinec Maribor začela decembra. Do tega trenutka so mi prostovoljke poslale 60 odej, potrebujemo jih še sto. Takšna je, kot so povedali v domu, potreba po odejah, ki bodo grele stanovalce na invalidskih vozičkih. Do zdaj sem prejela tudi 18 rokavčkov, dom jih potrebuje 80," nam je povedala Branka Malek. Dodaja, da bodo 160 odej in 80 rokavčkov Domu Danice Vogrinec predali predvidoma v mesecu marcu. "Upam, da nam predaja uspe takrat."

S kvačkanimi in pletenimi pisanimi odejicami in rokavčki je skupina že razveselila stanovalce Medic hotela Renče ter varovance domov upokojencev Podsabotin, Bor Črni Vrh nad Idrijo, Sežana, Hmelina Radlje ob Dravi, Prevalje, Gradišče nad Prvačino, Pristan Vipava, Logatec, Idrija - Arkova, Nova Gorica, CIRIUS Vipava in Ajdovščina. Prav tako so članice skupine kvačkale in pletle odejice za nedonošenčke v UKC Maribor in za Centra starejših občanov Cerknica in Ormož. Izdelale so že blizu tisoč odejic, rokavčkov in kap. Vsaka odejica je označena, tako da obdarjenec ve, kdo mu jo je izdelal. 

[[image_2_article_62105]]

Največ članic skupine prihaja s primorskega konca, s Štajerske jih je med deset do dvajset. Tri prostovoljke, vključno z našo sogovornico, so z lenarškega območja, po ena je tudi v Pesnici, Dupleku in Destrniku. 

[[image_4_article_62105]]

Skupini se lahko pridruži vsak, veseli bodo tudi darovane preje

Skupini se lahko pridruži kdorkoli. Velja pravilo, da morajo biti odejice velike meter krat meter, velikost rokovčnikov je 30 krat 28 centimetrov. "Pomembna je tudi sestava preje. Naj bo mešanica volne in akrila, primerna za večkratno pranje, izdelek naj bo narejen iz lahke volne, prijetne za nošenje." Dobrodošli pa ste tudi tisti, ki želite darovati prejo. To lahko na našem koncu storite na recepciji Doma Danice Vogrinec Maribor in v prostorih Knjižnice Lenart, lahko pa pišete na elektronski naslov [email protected] in volno bodo prišli iskat na vaš dom. V projekt so vključeni tudi moški, ki opravljajo službene poti po Sloveniji, hkrati pa za omenjeno Facebook skupno razvažajo material in končne izdelke. 

[[image_3_article_62105]]

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51