Preteklo soboto se je v Slovenijo vrnila druga izmena otrok, ki je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor letovala v Vzgojno izobraževalnem in rekreativnem centru (VIRC) Poreč. »296 otrok se je vrnilo v Maribor, hkrati pa sta v Poreč s sedmimi avtobusi odpotovala 302 otroka, stara od šest do 15 let, v okviru tretje izmene. Tam bodo vse do 26. julija, ko se na letovanje odpravlja četrta izmena, v kateri bodo tudi srednješolci, peta izmena gre v Poreč 5., šesta pa 15. avgusta,« nam je povedala Marina Škrubej, vodja referata za letovanja otrok na Zvezi prijateljev mladine Maribor.

Za otroke vsak pripravljajo ustvarjalne in druge delavnice

Mariborska zveza prijateljev mladine je bila med redkimi organizacijami, ki so organizirala letovanja tudi v zadnjih dveh letih, letos pa, podobno kot drugod po Sloveniji, beleži veliko večje povpraševanje po tovrstnih počitnicah. »Vse kapacitete na ravni naše krovne zveze so letos polne.« Otroci v Poreču dopoldne in popoldne uživajo na plaži, po kosilu si privoščijo počitek, vmes pa spremljevalci in prostovoljci poskrbijo za ustvarjalne in druge delavnice. »Ob izteku dneva imamo večerne prireditve, ki so tematsko obarvane. V VIRC-u je veliko športnih površin, od odbojke, nogometa, košarke do zip- in slacklina, prav tako pokritih površin, s katerimi zagotavljamo senco.»

Škrubejeva dodaja, da so v lanskem letu v počitniškem domu v enem izmed objektov prenovili sanitarije, letos so to storili še v drugih dveh stavbah, na obnovo čaka le še sanitarije v enem objektu. V skupnih prostorih pa so namestili klimatske naprave.

Danes odhaja na Pohorje prva izmena

Danes sicer na Pohorje, v Dom Miloša Zidanška, odhaja prva pohorska izmena, sestavljena iz osnovno- in srednješolcev, ki bo tam do 29. julija. Naslednja izmena bo na Pohorju od 9. do 19. avgusta. »Tudi v tem primeru imamo v obeh izmenah povsem polne kapacitete. Na Pohorju sicer ni morja, pripravljamo pa pohode in veliko drugih dejavnosti.«