Družina Breznik, ki se v Komarnici že vrsto leto ukvarja s turizmom in vinogradništvom, je včeraj, na god sv. Antona Puščavnika, potrgala zamrznjene grozdne jagode na 700 trtah sorte chardonnay. Na ta način pridelano ledeno vino bo mogoče poskusiti šele naslednje leto.

FOTO: Gal Vivat

Na včerajšnjo nedeljo, ob godu sv. Antona Puščavnika, farnega zavetnika Cerkvenjaka, so v občini Cerkvenjak v Slovenskih goricah pripravili prvo Antonovo trgatev. Ta se je odvijala pri družini Breznik v Komarnici. Gre za družino, ki se s turizmom in vinogradništvom ukvarja že vse od leta 1995, od leta 2006 pa uspešno vodi turistično kmetijo oziroma v današnjem času domače gostišče. Znani so predvsem po gostoljubju, domači in sveži kulinariki ter odličnih vinih. Ena izmed njihovih posebnosti je unikatna vinska klet, v kateri na sredi kraljuje majolika. Da jim je bilo vinogradništvo položeno v zibko, gospodarja kmetije zagotovo ne moreta reči. Gospodar Damijan in gospodarica Zinka sta se stroke o vinogradništvu in vinu priučila, predvsem zaradi želje in interesa ustvariti nekaj več. Danes jima pomagajo njuni mladi: Marko, Martina in Žan. Družina Breznik svoje vinograde obdeluje na treh hektarjih. Pridelujejo vina iz sort chardonnay, traminec, rumeni muškat in laški rizling.

Ledena oziroma Antonova trgatev je bila njihova dolgoletna želja

Potem ko so Breznikovi lani jeseni opravili že 22 trgatev zapovrstjo, se jim je zdaj uresničila velika želja. V oktobru so pustili nekaj grozdja na 700 trtah sorte chardonnay in s trgatvijo čakali do včerajšnje nedelje, ko so bili pogoji v naravi idealni. To jim je prineslo novo Antonovo vino, hkrati pa so se v Cerkvenjaku zapisali kot vinogradniška družina, ki je imela prvo trgatev v letu 2021.

Pričeli so v zgodnjih jutranjih urah, ko so bile temperature dovolj nizke, da so lahko zagotovili vse pogoje za ledeno trgatev.

Na trgatev so sicer želeli povabiti širšo družino, prijatelje, svoje goste in tiste, ki jim vsako leto pomagajo ob trgatvah in ostalih priložnostih, a to zaradi ukrepov, povezanih s covidom, ni bilo mogoče. Trgatev so tako opravili  v ožjem delu družine. Pričeli so v zgodnjih jutranjih urah, ko so bile temperature dovolj nizke, da so lahko zagotovili vse pogoje za ledeno trgatev. “Prve korake po vinogradu smo naredili z baklami in s tem pričeli pričeli našo trgatev,” je povedala Martina Breznik.

Ob skrbnem odvijanju mrež, ki so varovale grozde, smo občutili hladno zamrznjene grozdne jagode. Na jagodah je bila vidna žlahtna gniloba, ki je pri vinih posebnih kakovosti potrebna oziroma nujna. 

“Ob skrbnem odvijanju mrež, ki so varovale grozde, smo občutili hladno zamrznjene grozdne jagode. Na jagodah je bila vidna žlahtna gniloba, ki je pri vinih posebnih kakovosti potrebna oziroma nujna. Izjemno pomembno je tudi to, da je pot grozdja od vinograda do preše čim krajša. Vse to so pogoji, da ledeno vino oziroma ostala vina posebnih kakovosti uspejo. Prav zaradi teh zahtevnih pogojev so unikatna, posebna in izjemno redka, predvsem na našem delu Štajerske,” so še povedali Breznikovi in dodali, da bodo šele po opravljenih analizah vedeli, kakšna bo končna definicija tega vina posebne kakovosti.

FOTO: Gal Vivat

Vino bo dozorelo prihodnje leto

Ob koncu je Damijan Breznik še povedal: ” Za nami je izjemno uspešen dan z naklonjenim vremenom, kljub vsemu pa z grenkim občutkom, ker takšnega dneva, ki je za nas res poseben, nismo morali deliti z vsemi tistimi, ki bi si želeli.”
Vino bo mogoče poskusiti najhitreje naslednje leto, morda še kakšno leto kasneje, ampak zagotovo se bo imenovalo Antonovo vino, v upanju, da ga bodo lahko predstavili ob Antonovi nedelji.