Mesec november je mesec ozaveščanja o moških rakavih obolenjih. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških, med tem, ko je rak mod, najpogostejši rak v starostni skupini od 20 do 40 let. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije vsako leto zboli od 1400 do 1600 moških za rakom prostate, okrog 100 pa za rakom mod. Skupno je pri moških tako evidentiranih okoli 8.000 rakavih obolenj. Pri pravočasnem odkrivanju rakavih obolenj imajo pomembno vlogo državni presejalni programi, kot so ZORA, DORA in SVIT.

Letošnja akcija

V letošnji akciji sodelujejo center za krepitev zdravja ZD Maribor / Center za krepitev zdravja ZD dr. Adolfa Drolca Maribor (CKZ ZD MARIBOR), Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor (DBPR Štajerske Maribor) / Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Zveza Slovenska unija pacientov / INPEA / Alma Mater Europaea – ECM in NK Maribor.

Vsi sodelujoči smo trdno prepričani, da lahko s preventivnim ravnanjem in pravočasnim prepoznavanjem simptomov preprečimo nastanak marsikaterega raka, tudi tiste najpogostejše, ki prizadenejo moški del populacije. Pomembno se nam zdi, da pri takih ozaveščevalnih akcijah združujemo znanje in energijo javni sektor in nvo-ji, ki smo aktivni na področju zdravstvene preventive ter v tokratni akciji tudi mariborski športniki. Zapis “skupaj smo močnejši, uspešnejši”, ni samo črka na papirju, pač pa zaveza tudi za v prihodnje,” so zapisali pobudniki.

Gre za globalno akcijo ozaveščanja imenovano “MOVEMBER”, ki se je začela v Avstraliji, leta 2003 in se je kasneje preko Fundacije MOVEMBER razširila po celem svetu. Fundacija je do leta 2022 skupno izvedla že več kot 1.320 projektov. Med najbolj znane projekte spada puščanje brkov v mesecu novembru. Gibanje pa ima seveda tudi podpornike v Sloveniji. Letošnjo akcijo podpira tudi mreža ZDRAVIH MEST, v katero je mesto Maribor vključeno že od samega začetka. Gre za dolgoročen mednarodni program Svetovne zdravstvene organizacije, ki je nastal leta 1988 in od takrat zastopa načelo, da zdravstveno ozaveščani prebivalci in skupnost prevzamejo večjo odgovornost za izboljšanje lastnega zdravja in kakovosti življenja.

Prav v ta namen so danes med 9. in 12. uro na Trgu svobode postavili “info točko“, kjer so lahko mimoidoči izvedeli več informacij o tej zahrbtni bolezni.

Akciji so se pridružili tudi nogometaši NK Maribor

Na tekmi med NK Maribor in NK Celje, so nogometaši pozvali obiskovalce k obisku info točke. Pomen akcije pa je izpostavil tudi kapetan Martin Milec, ki je bil danes tudi sam na info točki.

Sicer ne gre za več tabu, a verjamem, da bi se vsak posameznik lahko še bolj izobraževal na tem področju. Marsikatera bolezen je zahrbtna, če poskrbimo za preventivo, pa jo lahko odkrijemo prej in si tako pomagamo. Maribor je znan po tem, da zna stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno. Želim si, da to storimo tudi v ‘Movembru’. Kot športniki se sicer bolj usmerjamo k preventivi športnih poškodb, a imamo tudi sami precej prostora za napredek in lahko storimo še marsikaj v zvezi s splošnim zdravjem. V ta namen smo se tudi pridružili akciji z ozaveščanjem ljudi.