Lokalno

FOTO: Priljubljene radgonske znamenitosti ni več

Damjan Veršič, 29.07.23 ob 03:20

Neurje, ki je po Gornji Radgoni pustošilo 13. julija, ni prizaneslo niti priljubljeni izletniški točki v Hercegovščaku.

FOTO: Priljubljene radgonske znamenitosti ni več

Zagotovo ga ni Radgončana ali bližnjega prebivalca, ki ne bi poznal priljubljene izletniške točke na vrhu naselja Hercegovščak, imenovane Piramida. Ta se nahaja oziroma bolje rečeno, se je nahajala približno dva kilometra iz središča mesta Gornja Radgona, ponujala pa je lep razgled na Radgonske gorice in Pohorje. Zakaj se je nahajala? Zato, ker je je bila tudi ta arhitekturna posebnost žrtev nedavnih neurij. Ta so sicer na območju gornjeradgonske občine podrla ogromno dreves in odkrila več streh. Mogočni hrast, ki je rasel tik ob piramidi, je povzročil pravo razdejanje, pod njim je klonila tudi piramida, pri postavitvi katere niso uporabljali cementa.

FOTO: Ludvik Kramberger

FOTO: Ludvik Kramberger

Postavljena je bila iz kamna iz bližnjega kamnoloma

Gre za skulpturo v obliki piramide, na kateri sta bila vklesana zapis Franc Jožef II in letnica 1881. Po pripovedovanju Ludvika Krambergerja, staroste pisane besede in fotografije, sicer brata v Jurovskem Dolu ustreljenega Ivana Krambergerja, je na ta hrib prijahal na konju vladar Jožef II in si ogledoval Apaško polje. Tedaj pogleda ni zapiralo drevje, saj je tik pod Piramido deloval kamnolom. Kamnolomi, iz katerih so pridobivali dragocen gradbeni material, pa so delovali po celem grebenu tega hriba, desno od Piramide, kar je vidno še danes. “Ni čudno, da je kraj Lomanoše dobil ime iz besede »lomiti«, kajti kamen so v rudah, kakor so rekli kamnolomom, lomili,” pove Kramberger. Tudi omenjena piramida, ki jo je pred kakšnimi desetimi leti obnovil bližnji sosed Marjan Perko, je bila postavljena iz kamna, ki so ga lomili v bližini.

FOTO: Ludvik Kramberger

Županja napoveduje njeno sanacijo

Ker gre za veliko radgonsko znamenitost, nas je zanimalo, ali bo Občina Gornja Radgona poskrbela za njeno ponovno postavitev. Urška Mauko Tuš, županja, nam je odgovorila pritrdilno: “Vsekakor jo bomo ponovno postavili, najprej pa moramo odstraniti podrto drevje. Zaprosili smo že Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območno enoto Maribor, za priporočila oziroma usmeritve. Sicer pa bomo pristopili k sanaciji vseh poškodovanih spomenikov oziroma objektov, ki imajo višji pomen kulturne stavbne dediščine in lokalne posebnosti.”

Po županjinih besedah je škoda po neurju na območju občine Gornja Radgona ogromna, zlasti na javni infrastrukturi, kot so ceste in pločniki. “Veliko je bilo stekanja meteornih vod s kmetijskih površin na ceste, v soboto smo imeli nekaj zalitih kleti. V neurju 13. julija pa so bili uničeni številni posevki na kmetijskih površinah. Odkritih je bilo tudi več streh. Takrat smo opravili okoli 120 intervencij.”

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26