Lokalno

FOTO: Neurje uničilo nasad malin v Hočah

Uredništvo , 21.07.23 ob 09:49

Za oceno škode bodo morali počakati na mirnejše vreme.

FOTO: Neurje uničilo nasad malin v Hočah

Neurja, ki so v zadnjem tednu pustošila po celotni Sloveniji, so v sredo prizadele tudi nasad malin Lobnik v občini Hoče-Slivnica. ”Ko narava reče ‘dovolj’ je to njena zadnja beseda,” nam je povedal lastnik Mitja Lobnik.

Po lanskem junijskem neurju, ko je nevihta poškodovala precejšnji del nasada je v sredinem popoldnevu pustila še večje, katastrofalne posledice. Orkanski veter je uničil popolnoma vso konstrukcijo in folije pod katerimi pridelujejo maline. Rušilni veter je več kot 3 metre visoke loke poravnal praktično do tal. Veter je s svojo močjo polomil precej betonskih stebrov in poškodoval poganjke malin.

Vir: Facebook, Maline Lobnik

”Vreme je takšno kot je, zato še nismo uspeli ocenit kakšna je škoda na pridelku,” nam pove Mitja Lobnik. Sprašujejo se ali bodo lahko sezono sploh izpeljali. Za oceno bodo morali počakati na umiritev vremena, takrat bo jasno koliko pridelka bodo uspeli rešiti. ”To se je zgodilo res tik pred zdajci, z obiranjem bi predvideno začeli v roku dveh tednov, manevrskega prostora za rešitev sezone je malo,” še doda.

Na splošno je v sadjarstvu letos predviden slabši pridelek, kot pretekla leta, ker so podnebne razmere res nemogoče

Trenutno so v fazi sanacije, najpomembnejša pa je odstranitev konstrukcije in zaščitne folije. ”Pospravljamo konstrukcijo, da ne bi prišlo do še večje škode, saj so v naslednjih dneh napovedana nova neurja,” še doda. Škodo na sami konstrukciji ocenjujejo na 10 tisoč evrov.