Lokalno

FOTO: Na tleh sestavili in ročno dvignili orjaka, ki je največji v občini

Damjan Veršič, 12.08.23 ob 03:40

Člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak so včeraj tradicionalno postavili klopotec.

FOTO: Na tleh sestavili in ročno dvignili orjaka, ki je največji v občini

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak je včeraj (v petek) na platoju ob gasilskem domu, v neposredni bližini potomke Stare trte z mariborskega Lenta, tradicionalno postavilo klopotec. Ob tej priložnosti so pripravili za občane manjše druženje ob kozarčku domačega vina in pogostitvi, za katero so poskrbele članice domačega društva kmečkih deklet in žena.

V navadi je, da zadnjih 22 let vedno postavijo isti klopotec, ki ga je izdelal mojster Franc Čeh, po domače Strahov Franček. Gre za slovenskogoriški tip s štirimi macleki (kladivi) in štirimi kraki, ki v dolžino merijo dobre štiri metre. To je tudi največji klopotec v občini Cerkvenjak.  Posebnost postavitve je v tem, da klopotec člani društva in upravnega odbora naprej sestavijo na tleh, kasneje ga s pomočjo tako imenovanih žvaplov (palic) dvignejo in utrdijo. Brezov rep, ki po vetru usmerja klopotec, vsako leto naredijo na novo. S svojim petjem bo odganjal ptiče vse do martinovanja.

Na platoju ob gasilskem domu se nahajajo osrednji simboli teh krajev

Zbrane je na kratko nagovoril aktualni predsednik društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Marko Breznik, ki je poudaril, da klopotec vedno postavijo v bližini potomke Stare trte, tako imenovane Johanezove trte, ki so ji letos prizanesle bolezni, in se ponaša z nekaj več kot sto zdravimi grozdi. “Na platoju ob gasilskem domu se nahajajo osrednji simboli naših krajev; trta, lipa samostojnosti in klopotec. Na vse to smo občani še kako ponosni.” Župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc je pozdravil vse prisotne in izrazil upanje, da bo vreme vzdržalo še kak mesec, da bomo lahko pobrali sadove svojega dela. “Klopotec simbolno naznanja začetek jeseni. Po njem je poimenovana bližnja učna in sprehajalna pot.” Ob koncu se je zahvalil članom društva za ves trud. Aktualna cerkvenjaška vinska kraljica Patricija Peklar je dodala, naj klopotec odganja vse škodljivce in daleč okrog oznanja, da obiskovalci prihajajo v vinorodno pokrajino.

Včerajšnjega dogodka v Cerkvenjaku so se med drugimi udeležili tudi prvi predsednik vinogradniškega društva Ivan Janez Pučko, podžupan Franci Zorko, peta cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, slovenskogoriški ovtar Marko Šebart in Zlatko Borak, konzul v Viteškem omizju Pomurje Združenja slovenskega reda vitezov vina.