Pohorje postaja vse bolj atraktivna kolesarska destinacija, ki je zaradi svoje lege dostopna in privlačna za različne vrste kolesarjev. Da bi bil omenjen potencial izkoriščen se je v okviru projekta “E-kolesarjenje na Pohorju” vzpostavila nova e-točka za kolesarje, ki omogoča tako izposojo kot tudi servis koles.

Partnerji projekta, občina Hoče – Slivnica, RRA Podravje – Maribor, podjetje Shakatak d.o.o. in Turistično društvo gostincev Pohorja, so z namenom obogatitve turistične ponudbe občine Hoče – Slivnica oblikovali tri nove kolesarske trase s predstavitvijo okoliške ponudbe, ki jih predstavljajo na novi informacijski tabli in zloženki, kakor tudi na spletni strani Pohorja ter v novem promocijskem videu.

Projekt je sofinanciran iz sredstev Republike Slovenije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v okviru ukrepa PRP 19.2 – sredstva EKSRP v okviru LAS Lastovica.

Turiste zanima ponudba, ne občinske meje

Kar 54 odstotkov površine občine Hoče – Slivnica sega na Pohorje, zato se zavedajo, kako zelo pomembno je vlagati v razvoj turistične ponudbe.

“Eden prvih izzivov je bil v našem širšem skupnem povezovanju, kar smo dosegli z vključitvijo v Partnerstvo za Pohorje. Razumeti je namreč treba, da turistov ne zanimajo občinske meje, ampak je ponudba tista, ki jih prepriča. Zato je sprejemanje kompromisov med partnerji prav gotovo vsakodnevni izziv. Za občino Hoče-Slivnica pa moram izpostaviti, da je na našem območju velik izziv ureditev vodovodnega sistema, za katerega smo že oddali vlogo za gradbeno dovoljenje,” je dejal župan Marko Soršak o največjih izzivih za privabljanje turistov. Dodal je še, da bodo po pridobitvi gradbenega dovoljenja projekt oskrbe z vodo prijavili v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, kjer želijo pridobiti 50 odstotkov sredstev investicije.

Kolesarske poti so skupno dolge 240 kilometrov

Prepoznavnost Pohorja je gotovo dobila nov zagon z leta 2019 vzpostavljenim Partnerstvom za Pohorje, kjer kar 19 lokalnih skupnosti in 5 gospodarskih partnerjev sledi skupni viziji po preboju destinacije. RRA Podravje – Maribor kot koordinator tako projektnega partnerstva kot tudi Partnerstva za Pohorje je v zadnjih dveh letih poskrbelo za mnogo novosti.

Tako so na voljo sedem na novo vzpostavljenih označenih kolesarskih tras po celotnem Pohorju, v skupni dolžini 240 km.

Kot je pojasnila vodja sektorja za turizem na RRA Podravje – Maribor Karmen Razlag, so na novo vzpostavljene tri kolesarske trase nadgrajujejo zgodbo po razvejani kolesarski ponudbi na Pohorju. “Ob tem smo poskrbeli za predstavitev teh poti tako na informacijski tabli kot v novi zloženki in pripravili atraktiven video s predstavitvijo celovite ponudbe. S tem sledimo začrtanim ciljem, da Pohorje postane vrhunska outdoor destinacija za vse dni v letu in za različne ciljne skupine” je dodala.

Na voljo je skupno 11 e-koles, niso pa pozabili na otroke

V bližini Mariborske koče je tako zdaj urejena nova točka za izposojo električnih koles, možen pa bo tudi servis. Projekt je rezultat uspešnega javno-zasebnega partnerstva, kjer je podjetje Shakatak d.o.o. kupilo 11 električnih koles in bo v prihodnje skrbelo za omenjene storitve. Na voljo pa sta tudi dve otroški kolesi. Direktor podjetja Shakatak d.o.o. Boštjan Kremžar je bo tem dejal, da bodo med tednom od 10. do 19. ure, med koncem tedna pa že od 8. ure naprej. “Za najem koles večjih skupin pa je možna tudi predhodna prijava in prilagoditev termina. Cena se giblje med 30 in 50 evrov,” je še pojasnil.

Ponudba na tem delu Pohorja pomembno dopolnjujejo ponudniki Turističnega društva gostincev Pohorja, ki so s točko izposoje e-koles dobili tudi svojo informacijsko točko in so predstavljeni na vseh promocijskih materialih.

“V soboto, 30. in nedeljo 31. julija bomo organizirali e-kolesarska izleta z namenom promocije tovrstne aktivnosti in predstavitve turistične ponudbe. Vabljeni na raziskovanje Pohorja z električnimi kolesi vsi, ki bi želeli spoznati Pohorje tudi na ta način,” je dejal predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja Robert Jeršič. Na novo vzpostavljena točka izposoje e-koles, kolesarske trase in promocijski material omogočajo tudi ostalim turističnim ponudnikom oblikovanje novih turističnih produktov, ki bodo na razpolago obiskovalcem.