Tokratna zgodba o živalih v katastrofalnih pogojih prihaja iz Štajerske kmetije. V Društvu za zaščito konj so prejeli fotomaterial govedi, ki dobesedno stoji v svojih iztrebkih, čeprav gre za rejo na prostem.

Razumemo, da je objekt poplavilo, a to ni razlog za tako stanje…

Ob pogledu na fotografije govedi, ki do kolen stoji v lastnih iztrebkih, člani društva seveda niso mogli ostati ravnodušni. Čeprav so tudi na Štajerskem minuli konec tedna pustošile poplave in je morda tudi to razlog, da za govedo ni poskrbljeno, ne morejo razumeti, kako lahko kmet svojo živino več dni pusti dobesedno v dreku do kolen.

vir: fb Društva za zaščito konj

Po fotografijah sodeč so živali sicer v dobrem rejnem stanju, čeprav si je težko predstavljati, kako jih lastnik zdaj sploh hrani, saj ni suhega kotička v ogradi,” so za maribor24.si pojasnili v omenjenem društvu.

Hleve in ograde je zalivalo tudi drugod po okoliških kmetijah, pa vendar so kmetje sami s cisternami počrpali poplavne vode, ali pa so na pomoč poklicali gasilce, da so v čim krajšem času živalim omogočili dostojno bivanje.

Sprva voda, potem fekalije

Področje zunanje ograde je morda sprva res zalila voda, zdaj pa se živali dobesedno kopajo v lastnih iztrebkih. Glede na to, da gre za živa bitja in eno glavnih dejavnosti kmetije je preprosto težko razumeti tako ravnanje lastnika. “Veliko lastnikov kmetij poznamo in, vsakič, ko naletimo na tak primer, nas res zgledni lastniki povabijo, naj se oglasimo pri njih. Veliko kmetij, ki se ukvarjajo z živinorejo, res zgledno poskrbi za svojo živino. Res ni vseh metati v isti koš”

“Vem, izgovori bodo, da je jesen, da so padavine, ampak zasušen drek na njih pove, da v takšnih pogojih že dolgo živijo. Da so tudi pred padavinami ležali v lastnih iztrebkih. Ne, v takem ne morejo in ne smejo živeti. Za to ni opravičila.
Prijavo smo podali in čakamo na ukrepe inšpekcije. Vsaj ureditvena odločba bo, da morajo drek spucat,” so v društvu zapisali ob objavi fotografij.

Da lahko ljudje mirno gledajo, kako živali v lastnih iztrebkih živijo še dolgo po poplavah, je zato še toliko težje razumeti.

Verjetno ne poznate človeka, ki bi mu zalilo garažo z avtom, pa bi še teden dni čakal, da poplava sama zapusti prostore. Da lahko ljudje mirno gledajo, kako živali v lastnih iztrebkih živijo še dolgo po poplavah, je zato še toliko težje razumeti.