Minister dr. Vasko Simoniti je danes med drugim obiskal grad Vurberk v občini Duplek.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes v sklopu vladnega regijskega obiska v Podravski regiji obiskal tudi grad Vurberk v občini Duplek in se srečal s tamkajšnjim županom Mitjo Horvatom. Kot je znano, je bil Vurberk nekoč gospodarsko in kulturno središče tega dela Slovenskih goric.

V Vurberku je vsa leta delovalo gledališko društvo, dramske skupine, prosvetno društvo, nekaj te tradicije se je ohranilo do danes. Turistično društvo Vurberk bo naslednje leto zaznamovalo 50. obletnico, ustanovljeno pa je bili z namenom ohranitve ostankov vurberškega gradu.

“Pri tem smo bili uspešni. Prekrili smo streho, sanirali obzidje in prostoru dali določen namen. Tu se zdaj odvijajo razni koncerti, najbolj znan je slovenski festival narodnozabavne glasbe. Letošnji, 29. Vurberški festival, ki je bil seveda načrtovan na grajskem dvorišču, smo zaradi vremena morali izvesti v novi dupleški športni dvorani,” je zbranim na gradu Vurberk danes povedal tajnik turističnega društva Janez Toplak.

Mitja Horvat: Imamo pozitivno odločbo ministrstva o sofinanciranju sanacijskih del

Ministru so sicer na gradu pripravili prisrčen sprejem – pričakali so ga v srednjeveških oblačilih, ki jih uporabljajo za prireditev Srednjeveški Vurberk – in ga seznanili z zgodovino gradu. Župan Mitja Horvat je bil Simonitijevega obiska vesel, saj, kot je povedal, občina pri nekaterih projektih s kulturnim ministrstvom dobro sodeluje: “Eden od projektov je obnova ostankov gradu Vurberk. Imamo pozitivno odločbo ministrstva o sofinanciranju sanacijskih del, ki se bodo začela v mesecu juliju.”

Pol tega zneska (56 tisoč evrov) sofinancira ministrstvo, dela pa obsegajo sanacijo razpok na jugozahodnem delu obzidja, ureditev ostrešja in stavbnega pohištva v stolpu ob odru in obnovo vhodnega portala in oboka petokrakega stolpiča ob bastiji.

“Vrednost sanacijskih del znaša 150 tisoč evrov, 115 tisoč je upravičenih stroškov na podlagi ministrstva za kulturo. Pol tega zneska (56 tisoč evrov) sofinancira ministrstvo, dela pa obsega sanacijo razpok na jugozahodnem delu obzidja, ureditev ostrešja in stavbnega pohištva v stolpu ob odru in obnovo vhodnega portala in oboka petokrakega stolpiča ob bastiji. Gre za prvo fazo del, ki jo bomo izvajali v vmesni sezoni med prireditvenimi dogodki na gradu Vurberk. Glavnino del želimo opraviti do sredine avgusta. Če bi vprašali domačine, si ti najbrž želijo, da se grad ponovno zazida, jaz sem bolj realen. Naslednja faza bi lahko bila nadzidava porušenega obzidja zgornjega dvorišča gradu, želimo obnoviti tudi grajsko zidanico oziroma grajsko klet, …”

Dr. Vasko Simoniti: Tam, kjer so določeni načrti in projekti, z veseljem pristopimo in pomagamo

Minister dr. Vasko Simoniti pa je poudaril, da ministrstvo za kulturo z velikim veseljem stoji na strani tistih, ki si prizadevajo in imajo tudi rezultate. “V našem delokrogu je, da skrbimo za kulturno dediščino. Tovrstnih gradov, ki jih mora država vzdrževati ali obnavljati, je v Sloveniji precej. Tam, kjer so določeni načrti in projekti, z veseljem pristopimo in pomagamo. Vesel sem, da smo lahko tudi na Vurberku pristopili k temu. Vidim, da je dejavnost živa, da je na gradu polno dogodkov, kar na nek način upravičuje našo pozornost, pa tudi sicer je v občini polno načrtov in optimizma. Upam, da bomo lahko pomagali tudi v prihodnje, da se bo grad obnovil v tisti meri, da bo urejen, in da bo lahko sprejemal vse obiskovalce, ki prihajajo na te prireditve.”

Minister si je v okviru obiska občine Duplek ogledal tudi novo športno dvorano, za katero si želijo, da postane večnamenska, in kot taka služi tudi za kulturne prireditve. “Dvorano bi lahko izboljšali še z nekaj dodatne opreme in jo na ta način lažje preoblikovali v kulturno prireditveni prostor. Da bomo to lažje dosegli, si želimo, da tudi v ta projekt pritegnemo kulturno ministrstvo,” nam je še povedal župan Horvat in dejal, da bodo na današnjem delovnem obisku z ministrom odprli še druge aktualne teme v občini.