Danes, 14. avgusta 2021, je bilo na Mariborskem otoku veselo. Vsaj iz dveh razlogov. Najprej zato, ker sta Maribor24.si in Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor tam pripravila dan zabave in posebnih doživetij za otroke. Predvsem pa zato, ker so se v ZPM Maribor razveselili dobrodelne donacije spletnega medija Maribor24.si.

Maribor24.si je Zvezi prijateljev mladine Maribor danes doniral 3.800 evrov. Dobrodelno akcijo so prijazno omogočili partnerji Meltal, Lions klub Piramida Maribor, Kager hiše in Medis M.

Sredstva bodo v zvezi namenili za letovanje “Prileti na Pohorje” tistim mladim, katerih starši si stroška počitniškega programa sicer ne bi mogli privoščiti. Gre za poldnevni program, namenjem mladim od 12. do 15. leta starosti. Vključuje naravoslovne in športne vsebine, kot so delavnice v naravi, raziskovanje gozdnih prebivalcev, plezanje, orientacijski tek, piknik ob tabornem ognju, pohodništvo … ter malico in kosilo. Vsako popoldne se udeleženci vrnejo domov.

Z donacijo se polni skupina do 20 otrok

Predsednica ZPM Maribor Nina Babič je povedala, da se mlajši otroci radi udeležujejo njihovih programov in ustvarjajo, najstniki pa vse bolj umikajo v virtualni svet: “Vse jim je preotročje, niso pa še odrasli. Ugotovili smo, da je od teh, ki prihajajo k nam, najmanj takšnih, starih 12 let ali več.”

Program “Prileti na Pohorje” poteka v dveh terminih, drugi je od 23. do 27. avgusta, od 7.45 do 16.15. Zbirno mesto in mesto povratka je spodnja postaja Vzpenjače. Podrobnejše informacije najdete na tej spletni povezavi.

V zvezi so zato sklenili za starostno skupino od 12 do 15 let pripraviti poseben program. “Lani smo to pripravili prvič in je uspelo. Prepričana sem, da bo udeležencev vedno več, saj mladostnikom največ pomeni ustno izročilo, ko se bodo med seboj pogovarjali. S to donacijo se počasi polni skupina do 20 otrok,” je povedala predsednica zveze.

Z leve: Sara Bosnić iz marketinga Maribor24.si, koordinatorica dejavnosti pri Zvezi prijateljev mladine Maribor Tadeja Dobaj in predsednica omenjene zveze Nina Babič

Nekaj sredstev bo šlo tudi za stroške prostovoljcev

Ob vseh pokritih stroških bo po besedah koordinatorice dejavnosti pri ZPM Maribor Tadeje Dobaj ostalo še nekaj denarja, ki ga bodo namenili stroškom prostovoljcev: “Podprli bomo lahko naše prostovoljce, veliko ljudi namreč meni, da prostovoljsko delo ne pomeni nobenega stroška za organizatorja, pa temu ni tako. Potrebno jih je izobraževati, povrniti stroške, jih mentorirati in opremiti. Dejansko nam gre vsako leto “zelo na tesno” in smo izredno veseli podpore.”

 “Nikakor in nikoli ne bomo tega zaupanja izdali”

Nina Babič je napovedala najbolj atraktivne dejavnosti v okviru programa “Prileti na Pohorje”: “To so zagotovo plezalna stena, bobnarska delavnica, ekološke vsebine in DJ delavnica.” Dodala je: “Včasih sem presenečena, kako malo Mariborčani vemo o Pohorju in Domu Miloša Zidanška.” To se bo z mladimi v programu “Prileti na Pohorje” zdaj gotovo spremenilo.

Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič je dejala: “Neizmerno hvaležna sem ekipi Maribor24, da je zaupala ravno nam, naši organizaciji. Nikakor in nikoli ne bomo tega zaupanja izdali; denar bo prišel v prave roke oziroma med prave uporabnike.”