20. avgusta bo na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni vrata odprl letošnji jubilejni, 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo navduševal z vrhunsko tehniko, mehanizacijo, opremo in sredstvi za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali bo predstavil vrhunske rejske dosežke in z najboljšimi sonaravnimi praksami vabil v bujne sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil jubileju z najboljšimi kmetijskimi pridelki, prehrano in vini.

Na sejmu bo sodelovalo 1750 razstavljavcev iz 32 držav. Sejemski prostor bo obsegal 24.500 m2 razstavnih površin v halah, 28.000 m2 zunanjih razstavnih površin, 3.000 m2 razstav živali, 15.300 m2 vzorčnih nasadov, manežo. Skupaj je to kar 70.800 kvadratnih metrov razstavnega prostora. Sejem bo ob 10.00 uri odprl predsednik republike Borut Pahor, otvoritev pa bo v znamenju skupin iz Japonske.

Janez Erjavec: Agra praznuje svoj 60. jubilej v sijaju najboljših sejemskih let

” Da je zgodba vsa ta leta ostala živa, je zaslužnih veliko ljudi, posameznikov, institucij in prijateljev v Pomurju, Sloveniji in širšem prostoru. Gornja Radgona je postala sinonim za trdoživost, lahko bi rekli tudi trmo in vztrajnost, pa tudi sinonim za pristno sodelovanje ob reki Muri. Začetek modernih sejmov v Gornji Radgoni sega v leto 1962, ko je bila organizirana prva sejemska prireditev pod imenom Pomurski sejem. Več kot desetletje je organizacija sejma slonela na zagnanosti entuziastov iz Gornje Radgone in Pomurja, leto 1975 pa je prineslo pomoč izkušene ekipe Gospodarskega razstavišča iz Ljubljane. Leta 1973 je bilo sejmišče preseljeno na novo lokacijo, kjer je še danes. Največja prelomnica za sejem AGRA je bilo leto 1993, ko je postal Pomurski sejem samostojna gospodarska družba. Čeprav so se mu postopoma pridružile druge sejemske prireditve in strokovna ocenjevanja kakovosti, je bil Mednarodni kmetijsko živilski sejem skozi vso zgodovino ključen projekt in dogodek v organizaciji Pomurskega sejma. Pa ne le Pomurskega sejma, tudi Slovenije in regije, ki ji pripada. Že polnih šest desetletij je praznik zemlje, stroke, posla in srca. S svojimi bogatimi vsebinami je nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. Prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse. Gospodarstvenikom omogoča nepogrešljive poslovne mednarodne povezave, strokovnjake sooča z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano ter pristen stik s podeželjem, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin. Po dveh težkih letih pandemije novega koronavirusa Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA od 20. do 25. avgusta v Gornji Radgoni s številnimi razstavljavci in obiskovalci praznuje svoj 60. jubilej v sijaju najboljših sejemskih let, je poudaril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Država partnerica sejma bo Japonska

Vrhunski domači in tuji razstavljavci bodo ponujali inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Na voljo bodo semena, sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, oprema za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo, s sočasnim sejmom INPAK pa tudi embalaža. Predstavljeni bodo odlični pridelki in prehranski izdelki slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo ponujala odlična vina ter vinogradniško in vinarsko opremo. Bogat bo program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč.

Na sejmu bodo predstavili nagrajene izdelke šestih mednarodnih strokovnih ocenjevanj, letos so dodatno uvedli še natečaj Slovenski oskar za embalažo. V okviru ocenjevanj so ocenili 1667 izdelkov 431 proizvajalcev. Na sejmu bodo okronali 5. medeno kraljico Slovenije, prvič se bo predstavilo 110 praporščakov slovenskih čebelarskih društev, na ogled bo medeni paviljon in 3D maketa kranjske čebele.

Država partnerica sejma AGRA bo Japonska. S sodelujočimi podjetji bo predstavila prodorne sisteme avtomatizacije v kmetijstvu, napredne stroje in opremo za kmetijstvo in vrtnarstvo, nove tehnologije za ribogojstvo ter japonske prehranske izdelke, začimbe in pijače. S skupinskimi razstavnimi prostori se predstavljajo še Armenija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Egipt, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Senegal, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Velika Britanija.

Na Agro so se znova vrnili vsi razstavljavci

Izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Erjavec je povedal, da ga veseli, da so se na letošnjo Agro vrnili vsi razstavljavci, tudi tisti, ki so v lanskem letu udeležbo bojkotirali. “Znova imamo na sejmu vse vodilne svetovne blagovne znamke v kmetijstvu, gozdarstvu in ostali opremi ter najnovejše tehnologije. Ponovno smo na številkah, kakršne so bile pred corono.”

Na sejmu bo tudi letos bogata gostinska ponudba. Ob uveljavljenih gostinskih ponudnikih bodo prisotni food trucki z nekoliko drugačno ponudbo hrane, poudarek pa bo na japonski kulinariki. Poleg tega bo na sejmu prisotnih več japonskih podjetij, ki bodo v Sloveniji iskala poslovne partnerje.

Na sejmu bo več kot 150 različnih dogodkov in prireditev

Kot je povedala projektna vodja sejma Sandra Sedmak, bodo sejem sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Zadružna zveza bo na sejmu zaznamovala 150. obletnico zadružništva na slovenskem. GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo predstavila najvidnejša živilska podjetja Slovenije, slovensko sadje in odlične pekovske izdelke. Čebelarska zveza Slovenije se bo predstavila z medenim paviljonom in najnovejšo 3D maketo kranjske čebele. Pester strokovni in stanovski program dogajanja pripravlja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije …

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, drobnice ter razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij. Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabijo tudi razstava malih živali in rib v ribniku. S praktičnimi nasveti bodo postregli praznično urejeni osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma z vzorčnim čebelnjakom, gozdno parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji.

Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike. Vsebinski poudarki bodo na evropskem letu mladih in mednarodnem letu ribištva in ribogojstva. V kmetijstvo prihodnosti bodo vabile inovacije in digitalizacija. Pot k zmanjševanju posledic podnebnih sprememb, k ohranjanju biotske raznovrstnosti in čistih vodnih virov bosta kazala ekološko kmetijstvo in hrana iz naše bližine. K večanju prehranske varnosti bo sejem pozival s krepitvijo podeželja, k večji samooskrbi z dobrim gospodarjenjem z gozdom in lesom. Spremljevalni in družabni program bodo zaznamovali sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanji v plesanju polke in vlečenju vrvi, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr in številna druga stanovska srečanja.

Ob 60. jubileju pripravljajo posebno pregledno razstavo

Ob 60. jubileju Agre posebno razstavo v sodelovanju s Pomurskim sejmom pripravlja Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona v knjižnici v Gornji Radgoni. Pregledna razstava o zgodovini Pomurskega sejma in sejma Agra bo tudi na sejmišču, na novem pokritem prireditvenem prostoru med upravo in halo B Pomurskega sejma. Ob tem bo Pomurski sejem nagradil obiskovalce s številnimi zanimivimi predstavitvami, nepozabnimi doživetji, ugodnimi nakupi in odlično kulinariko. Tako pripravljajo fotografiranje v 3D Art muzeju v hali D1, vsakodnevne revije živali na maneži s prikazi športnega konjeništva, strokovna vodenja po vzorčnih nasadih, prijateljska srečanja in tekmovanja, pestro gostinsko ponudbo in lunapark ter napihljiva igrala za najmlajše.

Vsakdo, ki kupi sejemsko vstopnico ali zanjo zamenja poslovni kupon, na sejemski blagajni prejme kupon, s katerim lahko sodeluje v velikem nagradnem žrebanju, ki ga organizira turistična agencija Relax. Dobil bo priložnost za potovanje v Zanzibar (11 dni), za potepanje po Šampanji In Burgundiji (8 dni) in počitnice na Jadranu. V nedeljo, 21. avgusta, bodo organizirane brezplačne krožne vožnje od parkirišča pri Arcontu do sejmišča. Cene vstopnic ostajajo nespremenjene, tudi parkiranje bo še vedno brezplačno.