Portal Neurej. si je včeraj delil fotografijo lijakastega oblaka. “Nad Lendavo se je razvil tudi lijakast oblak! Zaenkrat še ni podatkov ali se je dejansko dotaknil tal,” so zapisali ob fotografijo.

Tornadi bodo tudi na severovzhodu Slovenije bolj pogosti

Tornadi so sicer olj značilni za Ameriko, a to ne pomeni, da se pri nas ne morejo oblikovati. Tako je v obdobju od 2010 do 2020 v celotni Evropi nastalo 3827 tornadov. Od tega jih je bilo 329 močnih (F2 ali več), 28 intenzivnih (F3 ali več) in dva sta bila silovita (F4 ali F5). Najsmrtonosnejši tornado po letu 1950 se je oblikoval 9. junija 1984 v Rusiji in je terjal 69 življenj.

Kljub temu, da so tornadi v Sloveniji bolj redki, se njihova pojavnost spreminja. “V primeru da bo vedno bolj vroče, bo pogosteje prihajalo do trčenja vroče in hladne fronte, se bo situacija glede tornadov pri nas spremenila,” je pojasnil veliki navdušenec nad vremenom Amadej Krepek. V ozračju se namreč mora pojaviti nestabilnost ozračja, da nastanejo tornadi.

“Če se bo to tako nadaljevalo, bo v prihodnosti večja možnost, da nastanejo tudi drugod po Sloveniji, ne le na Notranjskem.”

Ta ekstremni vremenski pojav je izjemno težko napovedati, ker se zgodijo na določeni lokaciji: “Ponavadi imajo premer 10 do 100 metrov in se zgodijo na neki mikrolokaciji. Možno je napovedati verjetnost za nastanek tornada. Vseeno se je tudi pri tem treba osredotočiti na določeno območje.”