Lokalno

FOTO in VIDEO: Na severovzhodu divjale nevihte

Uredništvo , 29.08.23 ob 18:05

Kako je bilo pri vas?

FOTO in VIDEO: Na severovzhodu divjale nevihte

Severovzhod Slovenije je prešel močnejši nevihtni sistem z močnimi nalivi, sunki vetra in lokalno tudi točo. Na tem območju je danes lokalno padlo okoli 50 litrov padavin na kvadratni meter, so sporočili iz Meteoinfo Slovenija.

V času dogodkov večjega obsega Neurja so na Upravi RS za zaščito in reševanje medtem do 18:00 na območju Maribora zabeležili 18 intervencij (podrta drevesa, poplavljeni objekti, odkrite strehe, poškodovana infrastruktura). Na krajih dogodkov so posredovali gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Kamnica, Malečnik, Maribor Mesto, Maribor Studenci, Pekre, Radvanje, Razvanje ter Zrkovci. Tudi v sosednjih občinah je bilo potrebnih več intervencij, na območju Občine Ruše npr. 18 interventnih dogodkov (poplavljeni objekti in razkrite strehe). Na krajih dogodkov so posredovali gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi.

Prekmurje so medtem zaznamovale predvsem nevihte s točo.

Nevihtno dogajanje se je trenutno preselilo na Primorsko. Zvečer bodo še možne nevihte s krajevnimi nalivi. Ponoči bo oblačno z občasnimi padavinami. Jutri bo oblačno z občasnim dežjem, ki ga bo več v južni Sloveniji, kjer bo še možna kakšna nevihta. Popoldne bodo padavine slabele in zvečer večinoma ponehale.

V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah nastala megla. V četrtek bo večinoma sončno. Jutro bo sveže, čez dan bo spet topleje. V noči na petek in v petek zjutraj bodo predvsem na Primorskem možne posamezne plohe in kakšna nevihta. Čez dan bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Drava bo poplavljala tudi zvečer in ponči

Po državi prevladujejo srednji pretoki, Sava v zgornjem toku, reke v porečju Savinje, Mura in Drava imajo velike pretoke. Drava se še razliva in bo poplavljala tudi zvečer in ponoči. Danes zvečer in ponoči bo predvidoma narasla Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah bo na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno.

Jutri bo še naraščala reka Mura, Sava v spodnjem toku ter reke v južni Sloveniji. Reke v osrednji in vzhodni Sloveniji bodo imele veliko vodnatost, drugje pa srednjo, so medtem sporočili iz ARSO.

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51