Svoje kreacije je predstavilo 45 dijakinj in dijakov ter 50 študentk in študentov.

Včeraj je v okviru tradicionalnega zaključnega dogodka, poimenovanega Moda in mladi, in še prav na Dan mladosti svoje kreacije predstavilo 45 dijakinj in dijakov ter 50 študentk in študentov iz vseh slovenskih institucij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem dijakov in študentov s področij tekstilij in oblikovanja.

Kot je za nas pojasnila višja kustodinja in vodja projekta Maja Hren Brvar je bila letošnja jubilejna organizacija z generalno tematiko “Moda in šport” izjemno uspešna. “Vseh pet dogodkov je bilo nekaj posebnega, razvejanega in v sodelovanju s številnimi institucijami in posamezniki. Predvsem pa je letošnji Mesec mode v muzeju v muzej pripeljal tudi povsem novo publiko, nove navdušence kulturne dediščine. Tako kot so oblačila in šport neločljivo povezana, lahko rečemo, da tudi preplet kulture in športa pričara podobne občutke: dobro počutje, harmonijo v telesu in umirjen um,” je dodala.

Maribor in Mesec mode v muzeju letos v športnem duhu

Od leta 2013 Pokrajinski muzej Maribor vsako leto v mesecu maju organizira tradicionalno zastavljen projekt Mesec mode v muzeju. S pomočjo muzejskih predmetov v obliki občasne razstave kot osrednjega dela projekta na izbrano generalno tematiko tkejo vezi med preteklostjo in sedanjostjo, zgodovino oblačilne kulture tudi aktualizirajo in jo z različnimi vsebinami prikazujejo kot pomemben del vizualne kulture v okviru kulturne zgodovine.

“Športni duh pa je letos močno vplival na izjemno prijetne priprave projekta in tudi osrednje razstave, saj je bilo vzdušje lahkotno, pozitivno, prijazno in nesebično in z veliko gotovostjo lahko rečem, da šport nedvomno povezuje.” Povezal je muzeje, društva, klube in druge institucije, posameznike in športnike različnih športnih panog, je dejala vodja projekta.

“Pri pripravi razstave smo sodelovali z muzeju, društvi, klubi in drugimi institucijami, posamezniki in športniki različnih športnih panog, ki so s svojimi prispevki obogatili naše muzejsko gradivo športne dediščine, na drugih dogodkih pa prav tako povezali številne institucije in posameznike s področij mode in športa.”

V sklepnem dejanju so bili tudi letos v ospredju mladi in njihove kreacije

Na modni reviji je sodelovala Srednja šola za oblikovanje Maribor, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod. Najprej so svoje kreacije lahko predstavili dijaki nato pa še študenti.

Muzej letos sodeluje prav z vsemi slovenskimi institucijami na področju tekstilnih materialov in oblikovanja. Torej s tremi srednjimi šolami ter tremi fakultetami, nam je pojasnil vodja projekta.

“To je edinstveno, kajti smo edini, ki jih združujemo na enem mestu, tukaj ni tekmovalnosti ali slabega počutja. Je medsebojno vzpodbujanje, nesebična pomoč ter sklepanje novih poznanstev, v duhu sodelovanja in podpore. Vsekakor pa je tudi pozitivno, da se dogaja v Mariboru, ker se še zmeraj večinoma dogaja v Ljubljani. Hkrati pa je naša muzejska zbirka oblačilne kulture edinstvena in največja v Sloveniji in sega tudi dlje od Maribora. In na ta naš historični in strokovni fundament tkemo vezi tudi z mladimi bodočimi ustvarjalci.”