Na Limbuškem nabrežju se je danes pričel Drava festival, ki bo z bogatim programom trajal vse do 16. julija.

Z zabavnim dogodkom, na katerem sta se v Drava Centru na Limbuškem nabrežju pomerila ekipa Dejana Zavca in kralj Drave Borut Rojs, se je danes začel 2. Drava festival. Vse do 16. julija bo s serijo izobraževalnih, športnih in kulturnih dogodkov vzdolž celotne Drave v Sloveniji spodbujal življenje na in ob reki.

Namen festivala je reko Dravo in njene številne danosti približati lokalnim prebivalcem ter dvigniti zavest o zdravem in kakovostnem življenjskem okolju, ki ga reka omogoča. Hkrati želi povezati tako posameznike kot ponudnike raznovrstnih storitev ali izdelkov na tem območju ter s tem spodbuditi sodelovanje za skupen trajnostni razvoj in promocijo.

Treningi ob Dravi za Zavca vir energije

“Drava in voda je zame vir življenja in njena prisotnost oziroma treningi ob Dravi so mi bili vir energije, življenja, druženja. Biti ambasador Drave je posebna čast. V vsakem trenutku se ne zavedamo ravno, da je voda zelo pomembna,” je ob tem povedal svetovni boksarski prvak Dejan Zavec, ki je tudi ambasador festivala.

Ponovno imajo na festivalu tudi kralja Drave, kar je naziv, ki ga Potapljaško društvo Maribor že vrsto let podeljuje osebam, ki so še posebej zaslužne za skrb za Dravo. Trenutno ta naziv nosi Borut Rojs, lastnik Drava centra na Limbuškem nabrežju, kjer je danes tudi odprtje festivala. “Od festivala si obetamo druženje, lansiranje pozitivnih idej o kvalitetenem preživljanju prostega časa. Vode so žive življenja in s tem vračamo eno zadevo, ki je nekoč že funkcionirala tukaj in jo predstavljamo ljudem,” je povedal Rojs.

Več kot dvomesečno dogajanje

Medtem ko je festival lani, ko so ga priredili prvič, trajal deset dni, so ga letos raztegnili na več kot dva meseca in še povečali število vključenih organizatorjev in posledično dogodkov. Med drugim bodo v okviru Drava festivala priredili vrsto tekaških prireditev, kolesarjenj in vodenih ogledov. Na obrežju reke bodo vodene vadbe in likovne delavnice, v Mariboru bodo postavili “mestno plažo”, na Ptuju organizirali večerni tek, v Radljah dan odprtih vrat vodnega parka.