Podobno kot v Mariboru je tudi na skrajnem severovzhodu Slovenije strast do nogometa globoko zasidrana v srcih mladih in starih.

Dolgo tradicijo nogometa so obeležili tudi tik ob meji s Hrvaško, in sicer v vasi Pince Marof v občini Lendava, kjer je včeraj tamkajšnji nogometni klub NK Graničar praznoval svojo 60. obletnico. Da strast do igre še vedno ni ugasnila, so pokazali veterani NK Graničar, ki so na visok jubilej povabili tudi veterane in Maribora. Pred veliko množico gledalcev so se nekdanji nogometaši obeh klubov podali na zelenico in odigrali prijateljsko tekmo.

“Čestitamo Graničarju ob obletnici. Veseli smo, da se spominjamo začetkov. Radi pridemo, da odigramo in se družimo,” je dejal Pirc Esad, ki je za prijateljsko tekmo mariborskih veteranov nadel kapetanski trak.

Prvi koraki igranja nogometa na Pince Marofu in Benici so kar nekaj let starejši od kluba. Igralci iz domačih vasi so namreč do leta 1963 nastopali skupaj z igralci iz Pinc, nato pa krenili svojo pot in leta 1963 je bil ustanovljen NK Graničar. Pobudniki ustanovitve so klub zaradi bližine meje poimenovali kar Graničar. Začetniki igranja nogometa na Benici so bili Slavko Krpan, Miloš Posedel, Dušan Nežič in mnogi drugi. Novo igrišče je moštvo zgradilo s pomočjo vaške skupnosti in Ekonomske enote Benica na mestu, kjer stoji danes. Skozi čas se je obnavljalo in je sedaj ponos kluba in vaščanov.

Prijateljska tekma se je končala v prid gostom

Kljub temu, da gosti niso imeli dovolj igralcev za tekmo, se je tekma vseeno odvila kot načrtovano, saj so domačini priskočili na pomoč in nadomestili manjkajoče Mariborčane. Tekma, ki je sicer trajala nekoliko manj kot običajno, se je končala v prid gostom, saj so ti mrežo domačinov zastreli kar trikrat. Končni rezultat tekme je bil 0:3.

Kot je za nas pojasnil predsednik NK Graničar Živko Stanič, negujejo z mariborskimi veterani dolgo prijateljstvo: “Že ko smo imeli 50. obletnico, smo igrali z veterani iz Maribora. Sicer današnja ekipa ni enaka kot takrat, ampak med njimi so ‘fanti’, ki so že takrat igrali z nami.”

Kot je v nadaljevanju poudaril, imajo z Mariborčani izjemno dobre odnose, zato so se odločili, da jih bodo povabili tudi na svojo 60. obletnico. “Pomembno je srečanje, ne rezultat. Pridemo zaradi gledalcev, zaradi občinstva. Rezultat tekme je sicer realen. Zmagali so zasluženo,” je predsednik pokomentiral izid tekme.

Kot je Esad za nas še pojasnil, povezuje nogomet mlade in stare tako v Mariboru kot v Prekmurju.