Slovenski pesnik bo z ljubitelji kave za bolnike s krvnimi raki ustvaril knjižico poezije, nekaj dni kasneje pa bo skupaj z Ditko nastopil tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Ditka in Feri Lainšček, Vir: Facebook/Feri Lainšček, foto: Nika Hölcl Praper

Ob letošnjem svetovnem dnevu poezije so mnoge Slovenke in Slovenci ob kavi pisali verze, ki so ga pobudniki akcije pretopili v finančno donacijo Združenju Limfom Levkemija. Akcija se nadaljuje 1. oktobra, ko se boste lahko srečali s pesnikom Ferijem Lainščkom in soustvarjali knjižico poezije, ki bo namenjena podpori bolnikom s krvnim rakom, njihovim svojcem ter vsem, ki so v težki življenjski situaciji. Vsi, ki želite s poezijo širiti srečo in navdih, vabljeni 1. oktobra 2019 ob 10. uri v mariborski lokal e-Kafe na Belokranjski ulici 4.

V e-Kafe s pesmijo

In kako sodelujete? Organizatorji podajo naslednja navodila: »Na temo “prebujanja v življenje” vnaprej pripravite verz, misel ali krajši sestavek, ki ga boste delili s pesnikom, ki bo z nami v kavarni. Pesem boste, na vašo željo, lahko tudi prebrali pred občinstvom. Zagotovo bo še lepše, če bo kavarna polna znanih obrazov, zato vabljeni, da vabilo delite med svojce, prijatelje in vse, ki imajo radi kavo, poezijo in življenje samo. Prav mi bomo namreč navdih, po katerem bo po zaključku akcije nastala knjižica, ki bo bolnikom in svojcem popestrila decembrski praznični čas in jih napolnila z upanjem.«

Večer Lainščkove poezije z Ditko

Nekaj dni kasneje pa bo lepoto poezije slovenskega pesnika v glasbo prelila še Ditka, ki bo skupaj z Lainščkom v mariborski Univerzitetni knjižnici nastopila na glasbeno-literarnim večerom. Na glasbeno popotovanje vabljeni v sredo, 9. oktobra, ob 19. uri, dogajanje pa bo potekalo pred prostori Univerzitetne knjižnice Maribor.

Do takrat pa za pokušino prilagamo eno od Lainščkovih mojstrovin:

Dvojina

To arabesko ljubezni, ki nama zdaj sveti,

je mojster naslikal pred davnimi leti.

Misterij dvojine, ki nikdar ne mine,

prepoln je nemira, strasti in topline.

 

V globinah ljubezni je skrita uganka,

kaj vzame, kaj da ti usoda neznanka.

Tam strogi sodnik je, ki tehta obljube,

tam mila je vila, ki šteje poljube.

 

Res svetle so zvezde, kometi barviti,

srce pa edino, ki more ljubiti.

Rojeni pod srcem, si k srcu želimo,

tisoč in eno noč hrepenimo.