FOTO in VIDEO: Andreja Bunderla iz Spodnjih Žerjavcev je zmagala na natečaju za najboljšo slovenskogoriško gibanco.

Razvojna agencija Slovenske gorice je skupaj z nekaterimi drugimi partnerji pripravila natečaj za izbor najboljše gibance Slovenskih goric. Na natečaj je prispelo 10 vzorcev slovenskogoriške gibance, ki velja za kulinarično posebnost regije, njena značilnost pa je, da se pripravlja z gibami oziroma plastmi, ki se vlečejo čez celotno površino in se vmes premažejo s smetano. Pripravi se na gibančniku in ne v pekaču.

Sprva je doma pridelano hrano prodajala na tržnici, nato se je z možem odločila za turistično kmetijo

Po izboru strokovne komisije v sestavi Terezija Bogdan s KGZS Zavoda Ptuj, Marija Horvat z Izobraževalnega centra Piramida Maribor ter Sonja Šantl kot predstavnica Društva kmečkih žena in deklet Lenart je najvišjo oceno, 19,5 točke od 20 možnih, prejela gibanca Andreje Bunderla iz Spodnjih Žerjavcev v občini Lenart. Skupaj z možem Francem (po domače Branko) od leta 2015 vodi Turistično kmetijo Bunderla, hkrati je tudi je nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, na kateri sicer tržijo doma pridelano hrano. “Doma imamo vse vrste živine, od krav, prašičev do perutnine, kar tudi ponudimo gostu na krožniku. Obenem z domačega mleka pridelujemo skuto in smetano, kar uporabimo v gibancah. Imamo tudi vrt, na katerem sami pridelujemo zelenjavo. Skratka, stremimo k temu, da se na krožnikih znajdejo domače stvari, sploh meso, ki je tako vedno sveže in kvalitetno. V naših prostorih lahko sprejmemo do 60 gostov, in to ob različnih priložnostih; birmah, obhajilih, rojstnih dnevnih in ostalih praznovanjih.”

Andreja, ki sicer prihaja z Zgornjih Žerjavcev, se je pred leti omožila na moževo domačijo in kmalu sta začela razmišljati o tem, kako z lastnim delom preživeti na kmetiji. “Že kot otrok sem prodajala na tržnici, s čimer sem nadaljevala tudi po poroki, ko sva z možem prevzela kmetijo. Tako sem domače skuto in smetano dobrih deset let prodajala na mariborski tržnici, ko pa so se pogoji tržnične prodaje zaostrili, sva se z Brankom odločila, da bova tržila doma v okviru turistične kmetije.” Imata štiri otroke, tri odrasle hčerke so se že odselile in občasno prihajajo pomagat na kmetijo, sin, ki še študira, pa je še doma.

Peke gibanc se je naučila od mame

Prav po odličnih domačih gibancah, skutinih, orehovih, tudi lešnikovih in jabolčnih, je Turistična kmetija Bunderla znana daleč naokoli. Kot je značilno za slovenskogoriško gibanco, je narejena na lesenem loparju, peče pa se brez pekača. “Naprej po klasičnem receptu, tako kot sta to počela moja deda in mama, naredim testo. Uporabim moko, sol, kvas, olje, vodo, sestavine pregnetem, pri čemer je pomembno, da testo ni premehko in da pred dodajanjem skute nekoliko počiva. Mora biti dovolj voljno, da se lepo vleče. Potem ko na loparju razvaljam testo, dodam skuto, po želji z rozinami, nato pa čez nadev več plasti vlečenega testa, ki ga premažem z domačo smetano. Ko je postopek zaključen, gre gibanca v peč, kjer se peče približno 10 minut na temperaturi 280 stopinj Celzija. Pomembno je, da je temperatura dovolj visoka, saj le na ta način gibanca ohrani svojo sočnost. Na koncu, preden jo razrežem, še vročo premažem z domačo kislo smetano in potresem z vanilijevim sladkorjem.”

Gibanco lahko postrežemo še toplo, najbolje nekoliko vležano, ko je že prepojena s sokom, prav tako jo takrat lažje režemo. Za peko ene gibance, najbolj priljubljene so skutine, Andreja porabi približno tri četrt ure, peče pa jih za lastne potrebe, goste na turistični kmetiji in tudi po naročilu. Pravi, da gibance, čeprav zahteva peka veliko dela, še vedno peče z veseljem: “Prej mi je to predstavljalo nujo, sedaj to počnem z veseljem. Največ sem se glede peke naučila od mame, ki je gibance pekla izključno v krušni peči. Še danes uporabljam njen recept in način. Mislim, da je name kar ponosna.”

Zmagovalno gibanco bo mogoče poskusiti konec meseca na sejmu KOS

Razvojna agencija Slovenske gorice je želela v okviru projekta Ovtar na rajžo gre gibanici posvetiti več pozornosti. Zato se je lotila vključevanja lokalnih pekovskih mojstric in mojstrov, hkrati pa želi gibanico podkrepiti tudi s strokovne plati, in sicer na posebnem posvetu, ki bo na to temo potekal v okviru kmetijsko-obrtniškega sejma v Lenartu konec maja. Andreja Bunderla nam je povedala, da je na  tekmovanju razvojne agencije enkrat že sodelovala, letos pa je svoj vzorec gibance poslala na ocenjevanje po prigovarjanju svojih kolegic v Društvu kmečkih žena in deklet Lenart, k temu so jo vzpodbujali tudi mož in otroci. “Tega, da bo prav moja gibanca na koncu najboljša, nisem pričakovala, sem pa zelo vesela. Strokovna komisija mi je dejala, da je bila zelo dobra in tudi lepa na pogled. Sicer pa se še nisem povsem navadila na vso pozornost in pojavljanje v medijih, razumem pa to kot potrditev, da na naši turistični kmetiji delamo dobro, hkrati pa mi predstavlja motivacijo za delo v prihodnje. Se pa je na ta račun nekoliko povečalo število gostov pri nas. Veliko je domačinov, prihajajo pa tudi iz Maribora, Ljubljane, praktično iz celotne Slovenije in tudi iz sosednje Avstrije, za kar sem jih zelo hvaležna.” V prihodnje bo, kot še pravi Bunderlova, kmetija ostala v sedanjih okvirjih, ko pa jo bodo prevzeli otroci, pa Andreja in Branko ne bosta imela nič proti morebitni širitvi dejavnosti.

Slavnostna podelitev nagrade za zmagovalno gibanco bo potekala na sejmu KOS v Lenartu v soboto, 28. maja, kjer bo mogoče, kot pravijo, kraljico gibance Slovenskih goric tudi poskusiti.