Ob prehodu v srednje šole se, kot so povedali nekateri, veselijo spoznavanja novih ljudi, znanj, nekaj je tudi občutkov negotovosti. Vzdušje na šolah je veselo, pravijo ravnatelji.

“Mislim, da bo prve dni kar fajn, potem pa bo postalo naporno. Verjetno bom našla dobre prijatelje, ker imamo enake interese,” je za STA dejala dijakinja Lara, ki danes začenja šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, ob tem pa tudi njo spremlja nekaj občutkov negotovosti.

Lara, tako kot njena stara in nova sošolka Tinka, prihaja s Koroške in zanjo je prehod iz osnovne v srednjo šolo še toliko bolj prelomen, saj bo v Mariboru bivala v dijaškem domu. “Zame je bilo kar težko, ker sem šla od doma in bom bivala v Mariboru in staršev ne bom videla cel teden. Bo pa fajn, ker bom bivala skupaj s sošolko, ki jo od prej poznam in bo lažje,” je Lara dejala za STA.

Ob prehodu v srednjo šolo se tega, da bo dobila nove sošolce in srečala nove ljudi, veseli tudi Tinka, prav tako dijakinja prvega letnika umetniške gimnazije na konservatoriju v Mariboru. Bivanja v dijaškem domu v Mariboru se veseli, ker bo lahko postala bolj samostojna, bivanje v večjem mestu pa bo zanjo razburljivo, je dejala za STA.

Poseben je današnji prvi šolski dan tudi za novo ravnateljico Gimnazije Slovenj Gradec Alenko Kac Herkovič, ki prav danes začenja z delom ravnateljice. Kot je dejala za STA, verjetno deli občutke z dijaki prvih letnikov, ki jih je že sprejela danes.

“Zdi se mi, da smo polni optimizma, da se veselimo novega šolskega leta, predstavlja nam izziv. Imamo ogromno dodatnih načrtov, ki se jih veselimo poleg šolskega dela,” je dejala.

Ob tem verjame, da ji bo ob podpori kolektiva in dijakov uspelo izpeljati zastavljeno. Po 25 letih poučevanja angleškega jezika in sociologije na gimnaziji se bo skupaj s sodelavci trudila nadaljevati in nadgrajevati smer delovanja Gimnazije Slovenj Gradec, ki so jo zastavili in gradili pod vodstvom dosedanjega ravnatelja Staneta Berzelaka.

Alenka Kac Herkovič je izrazila tudi veliko zadovoljstvo, da bosta pouk in šolsko delo potekala brez epidemioloških omejitev. “Da dijaki zaživijo normalna gimnazijska oz. šolska leta, brez prostorskih ločevanj, da imajo druženja in socialne stike, za katere so bili prikrajšani. Srčno upam, da se nikoli več ne vrnemo v čase ločevanja, ko so bili vsak po svojih učilnicah,” je dejala nova ravnateljica Gimnazije Slovenj Gradec.

STA