Izdelave 14 metrov dolge butare so se letos lotili člani župnijskega pastoralnega sveta.

Na današnjo cvetno nedeljo bodo v Cerkvenjaku blagoslovili 14 metrov dolg presmec, ki so ga letos izdelali člani župnijskega pastoralnega sveta. Presmec kot v Slovenskih gorica rečejo butari stoji ob zvoniku župnijske cerkve sv. Antona Puščavnika. Pobudo za izdelavo nekoliko večjega presmeca je pred kakšnimi desetimi leti dalo Turistično društvo Cerkvenjak, v navadi pa je, da vsako leto presmec izdela drugo društvo, organizacija ali naselje. V lanskem letu so ga družno izdelali člani Aero kluba Sršen in Moto kluba Slovenske gorice. 

V skladu s tradicijo so izdelali tudi tako imenovani prehodni presmec

V župnijskem pastoralnem svetu so se dela lotili v petek popoldne, pri izdelavi butare v Cogetincih je sodelovalo okoli 20 ljudi, porabili so nekaj avtomobilskih prikolic zelenja. Pri izdelavi je bil prisoten tudi župan Marjan Žmavc, na koncu se jim je pridružil še župnik in dekan Marjan Rola. Presmec so nato ročno odnesli do župnijske cerkve, si pri domačih gasilcih sposodili posebne palice, s katerimi so butaro ob pomoči vrvi postavili ob cerkveni zvonik. “Presmec bo danes 15 minut pred deseto blagoslovil župnijski upravitelj Marjan Rola. Ob 14-metrskem smo izdelali še nekoliko manjši presmec v dolžini slaba dva metra. V Cerkvenjaku je namreč tradicija, da se manjša butara pokloni tistim, ki se bodo tega dela lotili prihodnje leto. Ta prehodni presmec bomo danes izročili Strelskemu društvu Cerkvenjak. Nekaj njihovih članov nam je v soboto pomagalo pri izdelavi,” nam je povedala tajnica župnijskega pastoralnega sveta Simona Kramberger.

V avli kulturnega doma je na ogled velikonočna razstava

Dodajmo, da bo danes, v nedeljo, 2. aprila, od 8. do 18. ure v avli Vlada Tušaka v Cerkvenjaku na ogled velikonočna razstava, ki so jo pripravile članice Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak.