V Cerkvenjaku so ob tradicionalni rezi Johanezove trte tudi letos organizirali prijeten in dobro obiskan dogodek.

Na ploščadi pri gasilskem domu v Cerkvenjaku so preteklo nedeljo pripravili prireditev ob tradicionalni rezi potomke Stare trte z mariborskega Lenta, ki so jo v Cerkvenjaku, ker raste ob kapeli Janeza Nepomuka, poimenovali Johanezova trta. Ob številnih občanih so se dogodka udeležili župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, podžupan Franci Zorko, častni občan Franc Kuri, občinski viničar Damijan Breznik, ravnatelj Osnovne šole Cerkvenjak – Vitomarci Mirko Žmavc, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak Marko Breznik, sedma vinska kraljica društva Patricija Peklar, Ivan Janez Pučko, dolgoletni viničar Johanezove trte in vitez Evropskega reda vitezov vina, člani občinskega sveta ter župani sosednjih in prijateljskih občin.

Za kulturni program so poskrbeli pevci Mešenega pevskega zbora KD Cerkvenjak pod vodstvom Anite Grajfoner Šamperl, na harmoniki jih je spremljal Marko Breznik. Meh harmonike sta raztegnila tudi Mihael Rižnar in Jaša Mulec. Za pogostitev prisotnih so poskrbele članice Društva kmečkih žena in deklet Cerkvenjak ter domači vinogradniki.

Prihodnje leto bo potomka Stare trte stara 20 let

Župan Žmavc je v nagovoru spomnil, da potomka, ki so jo prejeli od takratnega mariborskega župana Borisa Soviča in mestnega viničarja Antona Zafošnika, v Cerkvenjaku raste že od leta 2004, kar pomeni, da bo prihodnje leto praznovala 20-letnico. Novi predsednik cerkvenjaških vinogradnikov Marko Breznik je dejal, da je rez najpomembnejše in strokovno opravilo, s katero se simbolične začne novo vinsko leto in omenil simboliko gregorjevega. Prav tako se je zbranim zahvalil za udeležbo na dogodku.

Zbrane sta nagovorila tudi domača vinska kraljica Patricija Peklar in viničar Johanezove trte Damijan Breznik. Potomka, ki raste na eni izmed najvišjih točk v Cerkvenjaku in je zato praktično ves dan osončena, je sicer v dobri kondiciji, lansko leto je obrodila nekaj več kot 60 grozdov.

Prijateljskim občinam in posameznikom so podelili trsne cepljenke

Kot je običaj, so prijateljskim občinam in posameznikom podelili cepiče Johanezove trte. V znak prijateljstva in dobrega sodelovanja sta jih prejeli Občini Dobrobnik in Cankova ter Zlatko Borak, član Združenja slovenskega reda vitezov vina – viteškega omizja Pomurje, Franc Kocuvan, vinogradnik in član upravnega odbora Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, Marjan Klobasa, predsednik Društva vinogradnikov Sveta Trojica in član Slovenskega reda vitezov vina, Tomaž Kšela, predsednik SGF Cerkvenjak in dopisnik občinskega glasila Zrnje ter Ovtarjevih novic, Ignac Rajh, prvi legat Legature za Pomurje Evropskega reda vitezov vina, in Ladislav Kerek, zastopnik podjetja Bayer d.o.o. in dolgoletni predavatelj na društvenih izobraževanjih.