Eno tovrstnih preventivnih delavnic so v tem tednu pripravili v Cerkvenjaku.

V avli doma kulture v Cerkvenjaku so pretekli torek pripravili zanimivo in poučno delavnico v okviru projekta Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. Dogodek sta organizirala Občina Cerkvenjak in tamkajšnje društvo upokojencev v sodelovanju z Agencijo RS za varnost prometa. Predavanje s praktičnimi prikazi je bilo v prvi vrsti namenjeno starejšim voznicam in voznikom, ki so želeli osvežiti in nadgraditi znanje o pravilih v cestnem prometu. Sodelovalo je 28 udeležencev, na kratko jih je pozdravil župan Marjan Žmavc.

Sebastijan Turk, predstavnik Agencije RS za varnost prometa, je zbranim predstavil vožnjo in vključevanje v krožišča in križišča. Pri predstavitvi je sodeloval Danilo Juršnik, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Lenart, ki je z udeleženci delil koristne nasvete glede varne vožnje v cestnem prometu in poškodb. Predstavnica DARS-a Nataša Kovše je govorila o varni vožnji po avtocesti in hitri cesti, zdravstvene vidike za varnejšo udeležbo v prometu pa je predstavila dr. Majda Zorec Karlovšek iz združenja Fortox. Temeljne postopke oživljanja so s praktičnimi prikazi predstavili predstavniki Občinske organizacije Rdečega križa Lenart. Posebej so spregovorili o poškodbah hrbtenice, glave, krvavitvah, oživljanju, …

“Tovrstna predavanja so za nas starejše zelo dobrodošla. Minilo je namreč že precej časa, odkar smo se učili o cestno-prometnih predpisih, poleg tega pa se je v zadnjem obdobju marsikaj spremenilo. Obljubili smo si, da se v prihodnje še kdaj srečamo,” nam je povedal predsednik cerkvenjaških upokojencev Feliks Fekonja. Zadnjo tovrstno preventivno delavnico so v Cerkvenjaku pripravili pred tremi leti, takrat je sodelovalo 48 udeležencev.

Pri starejših po 65. letu začnejo pešati fizične sposobnosti, kot sta vid in sluh, počasnejši pa je tudi njihov reakcijski čas. Poleg tega starejši vozniki pogosteje uživajo zdravila, kar po mnenju strokovnjakov povečuje tveganje za povzročitev prometnih nesreč. Manj časa preživijo za volanom, zaradi česar niso vsakodnevno izpostavljeni različnim prometnim situacijam.