Takšno vreme nas čaka.

Slika je simbolična

Danes in v petek so na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. Po podatkih Arsa se je reka Kolpa začela razlivati v zgornjem toku, prav tako posamezni njeni pritoki. Naraščajo tudi druge reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Čez dan lahko pride do razlivanj več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Opozorilo tudi za Podravje in Slovenske gorice

Pretoki ostalih rek so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji reke v Prekmurju imajo male pretoke. Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo.

Za vse dele, razen severovzhoda, je Arso izdal oranžno opozorilo, ki pomeni “Bodite pripravljeni”. Na severovzhodu medtem velja rumeni alarm, ki pomeni “Bodite pozorni”. 

Najbolj bodo narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in v Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo možna razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda. V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje rek na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo šele ob koncu tedna.

V Mariboru in okolici verjetnost neviht jutri

Danes bo večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14, napovedujejo na Arsu.

V petek bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. Tudi v Mariboru in okolici je verjetnost neviht. Manj dežja bo na severovzhodu. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 12 do 19.

Do sobote zjutraj bo dež večinoma ponehal. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

V nedeljo kaže na deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.