Ustna higiena je zelo pomembna in pomanjkanje le-te lahko povzroči različne zdravstvene težave, piše Večernji. Strokovnjaki priporočajo umivanje zob vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, po potrebi pa tudi večkrat.

Vsekakor je treba znati pravilno vzdrževati higieno ustne votline, pri tem pa ne delati napak. Ena najpogostejših napak je zagotovo ta, da si po umivanju zob splaknemo usta z vodo.

Zobne paste vsebujejo fluorid, ki je pomemben za krepitev zobne sklenine in preprečevanje kariesa. Ko si umijete zobe, fluorid ostane na zobeh nekaj časa in še naprej deluje. Če usta splaknete z vodo, boste ključno zmanjšali njegovo učinkovitost..

Zato bi morali po umivanju zob zobno pasto samo večkrat nežno izpljuniti, za Daily Mail svetujejo zobozdravniki. Če morate splakniti usta, pa naredite to rahlo, z majhno količino vode, ali pa poskusite počakati vsaj 20 minut, svetuje Brittany Seymour, tiskovna predstavnica Ameriškega zobozdravstvenega združenja (ADA) in izredna profesorica na Harvardu na Fakulteti za dentalno medicino.