Če ste lastnik ali vzreditelj psa, se boste prej ali slej srečali z vprašanjem brejosti in mladičkov. Brejost je posebno obdobje v življenju psičke, ki hkrati zahteva vašo dodatno pozornost in skrb. Mladički, ki se skotijo, so tako čudovita nagrada za vaš trud in ljubezen.

Kaj vse pa morate o brejosti in mladičkih sploh vedeti? Preverite nekaj ključnih informacij, za še več uporabnih nasvetov pa vas vabimo, da si ogledate najnovejšo epizodo oddaje Naše tačke, ki je posvečena pogovoru o brejosti in skrbi za mladičke od trenutka, ko prvič stopijo na svoje majhne tačke, do trenutka, ko se skobacajo v svoj novi dom.

V video epizodi oddaje boste lahko tokrat prisluhnili vsesplošni poznavalki in ljubiteljici kosmatincev Špeli Židan, ki vas bo s svojim znanjem in nasveti kar najbolj pripravila na štirinožni naraščaj.

Trajanje in znaki brejosti

Brejost pri psih traja povprečno 63 dni, vendar se lahko razlikuje od 58 do 68 dni, odvisno od pasme, števila mladičkov in posameznih dejavnikov. Brejost se lahko ugotovi z različnimi metodami, kot so ultrazvok, rentgen, krvni test ali palpacija.

Obstajajo tudi nekateri znaki, ki nakazujejo, da je psička breja, kot so:

  • Povečanje telesne teže in obsega trebuha;
  • Povečanje in zatemnitev seskov;
  • Sprememba apetita in vedenja;
  • Slabost in bruhanje v prvih tednih brejosti;
  • Izcedek iz nožnice;
  • Gnezdenje in iskanje mirnega kraja …

Ti znaki se lahko pojavijo v različnih fazah brejosti, zato je priporočljivo, da redno obiskujete veterinarja, da spremljate stanje psičke in mladičkov. Veterinar vam bo tudi svetoval, kako prilagoditi prehrano in gibanje psičke glede na njene potrebe.

Za dodaten občutek varnosti ter korak dlje, ki ga lahko storite v skrbi za svoje kosmatince, pa lahko poskrbi tudi sklenitev zavarovanja Naše tačke. Slednje zagotavlja kritje vse potrebnih in običajnih veterinarskih stroškov do poljubno izbrane zavarovalne vsote, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.

Skrb za brejo psičko

Breja psička potrebuje posebno skrb, da se zagotovi njeno zdravje in dobro počutje ter zdrav razvoj mladičkov. Tako je v času brejosti pomembno, da prehrano psičke prilagodite glede na njeno težo, pasmo, starost in število mladičkov.

Breja psička namreč potrebuje več kalorij, beljakovin, vitaminov in mineralov, zato ji ponudite kakovostno in uravnoteženo hrano, ki je namenjena brejim psom. Posvetujte se z veterinarjem, koliko in kako pogosto naj psička je.

Prav tako je pomembno, da psički zagotovite dovolj gibanja, s katerim lahko ohranite njeno kondicijo ter preprečite prekomerno težo. Vsekakor pa naj bo gibanje zmerno in prilagojeno stopnji brejosti.

Storite korak dlje in sklenite zavarovanje Naše tačke, prvo zavarovanje te vrste v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, kar pomeni, da boste prejeli celovito podporo in svetovanje ter kar najbolj primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo. Zavarovanje Naše tačke ne dela razlik: zavarujete lahko tako rodovniške pasme, križance in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti kot tudi zavetiščne živali in t. i. nevarne pasme.

Poskrbite tudi za redne veterinarske preglede in cepljenja psičke. Veterinar bo namreč spremljal razvoj mladičkov, preverjal zdravstveno stanje psičke, odkrival morebitne zaplete in predpisal potrebna zdravila.

Ob tem lahko napravite še dodaten korak ter sklenete zavarovanje Naše tačke, ki zagotavlja kritje vseh potrebnih in običajnih veterinarskih stroškov do poljubno izbrane zavarovalne vsote, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.

Gre za prvo zavarovanje te vrste v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, kar pomeni, da boste prejeli celovito podporo in svetovanje ter kar najbolj primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

Psička naj bo cepljena proti nalezljivim boleznim, kot so steklina, parvoviroza, kužni hepatitis in leptospiroza. Prav tako naj bo razglistena in razbolhana, saj lahko tako preprečite okužbo mladičkov.

Pa potem?

Uspešna in ljubeča skrb za brejo psičko se bo pokazala tudi v majhnih, puhastih kepicah mladičkov, ki bodo s svojo živahnostjo napolnili vaš dom. Pri tem ne pozabite tudi na nekaj osnovnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri skrbi za mladičke.

Upoštevajte, da je potrebno mladičke čim prej začeti socializirati z drugimi psi in ljudmi, socializacija mladičkov pa je najbolj optimalna, ko so stari med 3 in 12 tednov, saj je to obdobje, ko so najbolj dovzetni za nove izkušnje.

Socializacijo nadgradite tudi z učenjem osnovnih ukazov in pravil, saj boste tako poskrbeli za lažje sobivanje, pa tudi za njihovo varnost in njihovo prihodnost.

Učite jih preprostih ukazov, kot so sedi, prosi, pridi, ostani in drugi, ki jih boste uporabljali v vsakdanjem življenju. Prav tako jih seznanite s pravili, kot so ne grizi, ne lajaj, ne skoči, ne uničuj in podobno.

Učite jih z uporabo pozitivne motivacije, kot so pohvala, božanje, igra in priboljški, ki bodo okrepili njihovo učenje in zaupanje. Izogibajte se kaznovanju, kričanju, udarjanju ali ignoriranju mladičkov, saj bo to povzročilo strah, stres, agresijo ali upor mladičkov.

Vsekakor pa poskrbite tudi za njihovo fizično dobrobit – razglistevanje in razbolhovanje, cepljenje za različne bolezni ...

Za še več uporabnih nasvetov prisluhnite znanju strokovnjakinje Špele Židan v videu tukaj!