Lajfstajl

Veste, zakaj bi morali pred spanjem pojesti žlico medu?

Uredništvo , 12.02.24 ob 03:20

Med ima ogromno dobrih lastnosti, zakaj pa je dobro, da ga pojeste pred spanjem?

Veste, zakaj bi morali pred spanjem pojesti žlico medu?
Fotografija je simbolična

Med je že dolgo časa cenjen zaradi svojih številnih koristi za zdravje, in ena izmed zanimivih praks je uživanje medu pred spanjem. Predstavlja naravno in okusno pomoč za boljši spanec. Vključitev žlice medu v vašo rutino pred spanjem je preprosta praksa, ki lahko prinese sladke rezultate za vaše spanje in celotno dobro počutje.

1. Sproščanje melatonina

Eden izmed ključnih razlogov za uživanje medu pred spanjem je, da spodbuja sproščanje melatonina. Melatonin je naravni hormon, ki uravnava cirkadiani ritem in spanje. Sladkorji v medu lahko pripomorejo k tvorbi melatonina, kar lahko pomeni, da boste hitreje zaspali.

2. Stabilizacija krvnega sladkorja

Med vsebuje kombinacijo fruktoze in glukoze, ki lahko pomagata stabilizirati raven krvnega sladkorja. Stabilen krvni sladkor lahko prispeva k boljši regulaciji energije med spanjem, kar pripomore k boljši kakovosti spanca.

3. Antioksidativne lastnosti

Antioksidanti v medu lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu. Če so vnetja povezana s težavami s spanjem, bi lahko uživanje medu imelo pozitiven vpliv na zmanjšanje teh težav.

4. Lajšanje kašlja

Topel napitek s čajem in medom pred spanjem ni le pomirjujoč, ampak lahko tudi pomaga lajšati kašelj in pomiriti razdraženo grlo. To lahko prispeva k mirnejšemu spancu, še posebej, če se borite z prehladom ali kašljem.

5. Dviganje ravni triptofana in serotonina

Med vsebuje triptofan, aminokislino, ki se uporablja za sintezo serotonina in nato melatonina. Ti nevrotransmiterji so ključni za urejanje spanja in razpoloženja. Majhna količina medu pred spanjem lahko pripomore k rahlem dvigu insulina, kar pospeši absorpcijo triptofana in lahko izboljša kakovost spanca.

Odlična izbira, če poskušate zmanjšati težo

Na koncu naj še dodamo, da je med priporočljiv tudi za tiste, ki pazijo na svojo težo. Čeprav je za izgubo teže priporočljivo izključiti vse sladkarije na osnovi sladkorja, to ne pomeni, da ne smete jesti medu To je zato, ker ima sladkor, prisoten v medu, drugačno sestavo kot tisti v drugih sladilih. Med pospešuje metabolizem, kar je nujno za hujšanje.