Lajfstajl

Ultimativni recept za najboljši krof leta 2024

Uredništvo , 07.02.24 ob 13:39

Z današnjo mastno sredo vstopamo v ležeren pustni vikend, jutrišnji dan pa je idealen za peko krofov. Shranite si recept ter preverite, če vam katera od sestavin še manjka!

Ultimativni recept za najboljši krof leta 2024

Za pust se spodobi, da si privoščimo slastne krofe, ki nas navdušijo s svojo mehkobo, aromo in nadevom. Kako pripraviti najboljši pustni krof vseh časov? Združili smo številne trike in skrivnosti peke krofov, ki skupaj sestavijo gotovo enega najboljših receptov za krofe! Pa dober tek!

Recept za najboljši krof pustne sezone 2024

Za pripravo krofov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 g gladke moke
  • 2,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 1 kocka kvasa (40 g)
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupinica
  • ščepec soli
  • izbrana domača marmelada, čokolada ipd. za nadev
  • 1 l olja za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

Priprava krofov ni težka, a zahteva nekaj časa in potrpljenja. 

  1. Najprej pripravimo kvasec. Kvas nadrobimo v manjšo skledico, dodamo ščep sladkorja in prilijemo 1,5 dl toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut, da se naredi pena na vrhu.
  2. V drugi skledi stepemo jajce, rumenjaka, sladkor, olje, rum in vanilijev sladkor. V večjo skledo presejemo moko, dodamo naribano limonino lupinico in ščepec soli. Nato prilijemo kvasec in stepeno jajčno zmes ter zamesimo gladko in mehko testo. Gnetemo ga s kavljem ali rokami približno 15 minut, da se začne ločevati od posode. Po potrebi dodajamo še malo moke ali mleka, da dobimo pravo konsistenco. Testo mora biti lepljivo, a ne preveč.
  3. Testo oblikujemo v hlebček in ga damo v pomokano posodo. Pokrijemo ga s krpo ali folijo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro, da naraste trojno.
  4. Vzhajano testo predenemo na pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo. Nato ga razvaljamo na debelino približno 1 cm. Z okroglim modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge premera 7 cm. Kroge polagamo na pomokan peki papir ali prtiček in jih pustimo vzhajati še 10 do 15 minut, da se malo napihnejo.
  5. V kozici segrejemo olje za cvrenje. Pravšnje temperature je, ko vanj potisnemo ročaj lesene kuhalnice in se okoli njega naredijo mehurčki. Tedaj temperaturo nekoliko znižamo, da vzdržujemo konstantno vročino. V olje položimo krofe z zgornjo stranjo navzdol, da se med cvrenjem še malo dvignejo. Naenkrat cvremo 3 do 4 krofe, da se ne ohladi preveč olje. Cvremo jih približno 3 minute na vsaki strani, da so zlato rumeni. Ocvrte krofe s penovko poberemo iz olja in jih odcedimo na papirnatih brisačah.
  6. Ko so krofi še topli, jih napolnimo z izbranim nadevom. Uporabimo lahko vrečko za dekoriranje ali injekcijsko brizgo. Naredimo luknjo na strani krofa in vanjo vstavimo konico vrečke ali brizge. Nežno iztisnemo nadev, dokler ne začutimo, da je krof poln. Krofe posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasveti in triki

  • Za boljši okus in aromo testa lahko dodamo še malo naribane pomarančne lupinice, cimeta ali kardamoma.
  • Krofe lahko napolnimo tudi s kremo, nutello, skuto, orehi, kokosom ali drugimi sestavinami po želji.
  • Krofe lahko spečemo tudi v pečici, če želimo manj mastno različico. Pečemo jih pri 180 stopinjah približno 15 minut, nato jih premažemo z maslom in napolnimo z nadevom.
  • Krofe lahko zamrznemo in jih kasneje pogrejemo v mikrovalovni pečici ali pečici. 

Pustni krofi so ena najbolj priljubljenih sladic v Sloveniji, ki jih lahko pripravimo doma z malo truda in sestavin. S tem receptom in nasveti boste zagotovo navdušili svoje bližnje in se posladkali z najboljšim pustnim krofom vseh časov. Dober tek!