Pritisk na gumb za dremež je mnogim jutranji ritual, ki ponuja mamljivo možnost za nekaj dodatnih minut spanja. Vendar pa znanstveniki opozarjajo, da ima lahko ta razvada neprijetne posledice za naše zdravje in počutje.

Dr. Brandon Peters, nevrolog,  je za CNN dejal, da dremež drobi spanec in moti ključne faze, ki so bistvene za krepitev spomina, ustvarjalnost in učenje. Te faze se dogajajo v zadnjih urah nočnega spanja, poznane kot REM faze. Redno prekinjanje teh ciklov z dremežem lahko negativno vpliva na delovanje možganov.

Namesto dremeža strokovnjaki priporočajo uporabo enega samega alarma, ki omogoča neprekinjen spanec do trenutka, ko se morate dejansko zbuditi. 

Kako se navaditi na samo en alarm?

Dr. Alicia Roth, klinična zdravnica v centru za motnje spanja klinike Cleveland v Ohiu priporoča, da preizkusite različne budilke, na primer takšno, ki uporablja svetlobo, ali alarm, zaradi katerega morate fizično vstati iz postelje, da ga izklopite. 15 do 30 minut sončne svetlobe zjutraj lahko prav tako pomaga premakniti notranjo telesno uro in je še posebej pomembno za tiste, ki so naravne nočne ptice, je k temu dodal Peters.

Prav tako je pomembno, da se vsak dan zbudite in zaspite približno ob istem času. "Če ste nekdo, ki zelo dobro spi od 3. ure zjutraj do poldneva, in tako spite ob vikendih, v ponedeljek zjutraj pa se morate zbuditi ob 6. uri zjutraj, da se odpravite na delo, bo to težko,'' je dejala strokovnjakinja. 

Priporoča se, da vsakih nekaj dni prestavite čas za spanje 30 minut naprej ali enkrat na teden eno uro prej za tiste, ki želijo spremeniti svojo biološko uro. Izogibanje močni svetlobi in omejitev časa pred zaslonom do štiri ure pred spanjem lahko prav tako pomagata spodbujati naravno proizvodnjo melatonina v telesu, so za omenjen medij še opozorili strokovnjaki.