A kako pogosto bi to morali početi? Mnenja in priporočila strokovnjakov se sicer razlikujejo, vendar obstajajo določene smernice, ki jih je dobro upoštevati, da posteljo ohranjamo svežo in preprečujemo kopičenje umazanije, bakterij in alergenov.

Večina ljudi posteljnine ne menjuje dovolj pogosto

Veliko časa preživimo v postelji, a mnogi ljudje posteljnine ne menjujejo tako pogosto, kot bi morali. Raziskava Mattress Advisor, ki je vključevala 1000 Američanov, je pokazala, da povprečna oseba zamenja posteljnino vsakih 24 dni, čeprav so anketiranci priznali, da se to včasih lahko podaljša na približno 35 dni. Strokovnjaki portala Everyday Health priporočajo veliko pogostejše pranje posteljnega perila.

Kako čistoča posteljnine vpliva na naše zdravje

Posteljnina zbira odmrle kožne celice, pršice in bakterije, ki lahko vplivajo na vaše zdravje, pravi dr. Kelly Reynolds z Univerze v Arizoni. Poleg tega lahko losjoni in olja, ki jih uporabljamo, še dodatno pritegnejo prah in mikrobe. Redno pranje je ključnega pomena tudi za zdravje kože, saj preprečuje stanja, kot so ekcem, luskavica in akne.

Če posteljnine ne perete tedensko, se v njej lahko razvijejo pršice, ki povzročajo alergije ali astmo, in škodljive bakterije, kot sta Escherichia coli ali salmonela. Posteljnina lahko ob bolezni zadrži tudi neprijetne vonjave in postane gojišče za patogene.

Priporočena pogostost menjavanja in način pranja

Dr. Reynolds svetuje menjavanje posteljnine enkrat na teden, pri čemer se prilagodimo osebnim potrebam in posebnim okoliščinam, kot so alergije. Tudi dermatologi Tyler Holmig, Shoshana Marmon in Steve Develli priporočajo pranje posteljnine enkrat na teden, da bo naša koža bolj zdrava. Ljudem z aknami strokovnjaki svetujejo menjavo prevlek za blazine dvakrat na teden.

Posteljnino operite z vročo vodo, za sušenje uporabite sušilec ali tkanino posušite na sončni svetlobi, da uničite mikrobe, predlaga Reynolds. Če je mogoče, med ciklom izpiranja dodajte belilo ali razkužilo.

Poletni urnik pranja

Poleti je zaradi povečanega potenja in zunanje umazanije še posebej pomembno pranje posteljnine enkrat tedensko. Redno pranje preprečuje rast mikrobov v toplih in vlažnih razmerah, poudarja Reynolds.

Če posteljnino raje menjavate redkeje, lahko sledite določenim priporočilom – izogibajte se prehranjevanju v postelji, pred spanjem odstranite ličila in se stuširajte, hišnim ljubljenčkom pa ne dovolite na posteljo. Pomaga lahko tudi nošenje pižame in hlajenje prostora za zmanjšanje potenja, svetujejo strokovnjaki.