Pogosto so tema starodavnih legend, te neverjetne hibridne živali so le redko videne v naravnih habitatih. Te redke živali vedno znova očarajo s svojo nenavadno mešanico lastnosti, ki jih človeštvo še vedno proučuje in občuduje. Ste že slišali za ligra, volphina ali grolarnega medveda? Morda boste na svoji naslednji pustolovščini v živaljski vrt imeli srečo in naleteli na eno od teh redkih hibridnih živali.

1. KAMA (Cama)

Cama je hibrid dveh živali iz različnih svetov - kamele iz Azije in lame iz Južne Amerike. Ti dve vrsti kažeta veliko razlik, vendar sta kamela in lama obe kamelidi, ki izvirajo iz skupnega prednika, razvitega v Severni Ameriki med paleogenim obdobjem. Križanje kamel in lam, s pomočjo umetne oploditve, je najbolj uspešno s samičkami lame in samci kamele. Človek ju je križal z namenom ustvariti žival z velikostjo in močjo kamele ter z bolj sodelujočim temperamentom lame. Came, ki nimajo grbe, so manjše od kamel, vendar večje in močnejše od lam. 

[[image_1_article_67127]]

2. BIFALO (Beefalo)

Beefalo so plodni potomci domačega goveda in ameriškega bizona (bivola). Obstajajo tudi križanci med domačim govedom in evropskim bizonom (zubroni) ter jakom (jakows). Razviti so bili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Kaliforniji, s ciljem združitve najboljših lastnosti obeh živali za izboljšano proizvodnjo govejega mesa, vendar je to na žalost povzročilo resen udarec za ohranjanje divjih ameriških bizonov, saj so se divje črede bizonov združile z geni goveda. Bifalo, ki so tri osmine bizona in pet osmin domačega goveda, so priznani s strani USDA kot posebna pasma.

[[image_2_article_67127]]

3. GIP (Geep)

Križanec med ovco in kozo, včasih imenovan gip (Geep, včasih tudi Shoat), je redek, saj ovce in koze pripadajo različnim rodovom. Čeprav je znano, da se parjenja med njimi zgodijo, so potomci pogosto mrtvorojeni. Kljub temu so se že zgodili živi porodi, najbolj znan med njimi se je zgodil leta 2000 v Bocvani. Znano pa je, da so primeri živih gipov žal sterilni zaradi sestave njihovih kromosomov.

[[image_3_article_67127]]

4. VOLFIN (Wholphin)

Volfini so hibridi med kitom ubijalcem in atlantskim delfinom, ki obstajajo tako v ujetništvu kot tudi v divjini. Prvi volfin, potomec matere atlantskega delfina in očeta kita ubijalca, se je rodil leta 1985. Leta 2005 je ta volfin, po imenu Kekaimalu, rodil mladička imenovanega Kawili Kai, ki je tri četrtine delfin in četrtina kita ubijalca. Oba živita v ujetništvu v Sea Life Park na Havajih. Volfini imajo značilnosti obeh starševskih vrst glede velikosti, barve, oblike telesa in števila zob: atlantski delfini imajo 88 zob, kiti ubijalci pa 44, medtem ko volfini imajo 66 zob.

[[image_4_article_67127]]

5. GROLAR MEDVED

Potomec samca rjavega in samice polarnega medveda, grolar medved, je drugačen od večine drugih hibridnih živali, saj se pogosto pojavlja naravno v divjini. Po poročanjih, se je prvi primer grolar medveda zgodil leta 2006 v Kanadi. Verjetno so podnebne spremembe, ki so močno vplivale na arktično okolje, povzročile premik habitata za polarne medvede, kar je privedlo do križanja teh dveh vrst. Medtem se potomec samice rjavega in samca polarnega medveda imenuje drugače, in to pizli (Pizzly).

[[image_5_article_67127]]

6. ZEBROID

Zebroid je potomec križanja med zebro in katero koli drugo živaljo in družine konj, običajno konjem ali oslom. Obstajajo zorsi (zebra + konj), zonkiji (zebra + osel), zoni (zebra + poni) in številne druge kombinacije. Zebroide vzrejajo, da bi izkoristili najboljše lastnosti obeh vrst. Zebre so manj dovzetne za bolezni kot konji, medtem ko se domače konje lažje izuri. Prav tako so zanimiv primer hibridov, ki izhajajo iz vrst z radikalno različnim številom kromosomov. Na primer, konji imajo 64 kromosomov, zebre pa med 32 in 46 kromosomi, odvisno od vrste.

[[image_6_article_67127]]

7. LIGER, TIGON, LEOPON, JAGLION

Verjetno ste že slišali za ligerje, ki so križanci med samcem leva in samico tigra, največje med vsemi mačkami. Njihova ogromna velikost je posledica genov, ki se v njihovih starših niso izrazili v celoti, vendar so postali nekontrolirani, ko sta se križali dve različni vrsti. Nekatere samice ligerjev lahko zrastejo do 3m v dolžino in tehtajo več kot 300kg. Ker levi in tigri v divjini naseljujejo različne habitate, ligerji ne obstajajo naravno. 

Tigon ima enake starše kot liger, vendar z zamenjanima spoloma staršev. Ima svetlo rjavo telo s progami in belim trebuhom ter veliko grivo in lisasto glavo. Tigoni obstajajo samo v ujetništvu kot del vzrejnih programov, saj so ponavadi sterilni. Leopon je zelo redek hibrid med samcem leoparda in levinjo, ki je tudi doslej bil vzrejen le v ujetništvu. Leopon ima osupljiv videz, podoben mitski živali, z glavo leva in telesom leoparda. Prvi leopon je bil rojen v Indiji leta 1910, in več kot stoletje kasneje naj bi jih bilo na svetu le približno 100.

[[image_7_article_67127]]

Zelo redka in edinstvena hibridna velika mačka, potomka samca jaguarja in samice leva, se imenuje jaglion. Obstajata le dva znana primerka, to sta Jahzara in Tsunami, ki sta naravno rojena brat in sestra. Sedaj živita v živalskem vrtu za divje živali Bear Creek Wildlife Sanctuary v Ontariu, Kanada.