Leteči krvosesi so nič kaj prijetna nadloga, a dovolj, da jih privabimo na svoj teritorij, je lahko že ostanek piva v pločevinki.

Če ste se letos tudi vi spraševali, odkod neki toliko komarjev, drži, letos je spet eno tistih let, ko je pri nas rekordno število komarjev. V urbanih mestih so največja žarišča komarjev pokopališča, saj jih lahko privabi malo ali skoraj nič vode, kar je dovolj za tisoče novih komarjev.

Strokovnjaki tako veliko pozornosti posvečajo prav ozaveščanju ljudi o pravilnem ravnanju, ki ne bo privabljalo vedno novih brnečih se nadlog. Prav tako marsikje že nanašajo repelent na vodnjake, cvetlične lončke in pokopališke vaze, že drugo leto pa po vsej Sloveniji izvajajo monitoring, s pomočjo katerega spremljajo prisotnost ne le invazivnih vrst, pač pa tudi avtohtonih vrst komarjev, poroča MMC RTV Slovenija. Letos so zaznali tudi rekord, v eni noči so namreč ujeli več kot 1350 komarjev.

Kako se komarjev ubranimo?

Repelenta najbrž ni potrebno posebej omenjati. Sicer pa si velja zapomniti tudi, da črna oblačila privabljajo komarje. Pik komarja je sicer nadležen, alergijske reakcije pa so, kot meni stroka, mogoče le pri izredno občutljivih ljudeh.

Tisti, ki spijejo več piva, lahko ponoči pričakujejo več pikov.

Za pike komarjev pa nismo dovzetni le ljudje, pri živalih je komar lahko prenašalec srčne gliste, saj sprva piči okuženega psa, nato pa srčno glisto prenese na zdravega, ki mu kasneje povzroči nemalo težav. V izogib tega so na voljo različne zaščite, ki se živalim dodajo v obliki tablet ali ampul.

Za njihovo razmnoževanje smo krivi sami

Da gre tudi letos za invazijo rojev komarjev, so za MMC RTV Slovenija potrdili tudi strokovnjaki. Precej sušna in mila zima je kriva, da je precej jajčec lahko prezimilo, kasneje pa toplo in vlažno vreme, kar je idealno za razvoj komarjev. Človek pa je tudi tisti, ki je tigraste komarje in tudi druge invazivne vrste komarjev prenesel po svetu. V Evropo naj bi tigraste komarje leta 1997 pripeljal transport odsluženih pnevmatik iz JV Azije v Albanijo.

Drug velik problem so okrasne rastline, na primer Lucky Bamboo (vodni bambus, op. a.), ki zelo pogosto s sabo pripelje ličinke. V Sloveniji so glavno žarišče vulkanizerji, ki gume skladiščijo na prostem, pa tudi vse improvizirane silaže, kjer z gumami obtežijo polivinil, še poroča MMC RTV Slovenija.

Dandanes poznamo že preko 3500 različnih vrst komarjev, od katerih sta v Sloveniji poznani predvsem dve. To je naš “domač” komar vrste Anofeles in vedno bolj pogost tigrasti komar (Aedes albopictus), ki je k nam prišel s tovornimi ladjami iz jugovzhodne Azije. Tigrasti komar pogosto prenaša tudi različne bolezni: malarija, zika, rumena mrzlica …

Če je v preteklih letih veljalo, da so pri nas kri večinoma pili tigrasti komarji, je letos teh manj, saj prevladuje domorodna vrsta navadnega komarja. S tem ko je več navadnih komarjev, pa tudi izrinejo tigraste komarje. In kakšna je razlika med tigrastim in navadnim komarjem?

Tigrasti komar za svoj razvoj potrebuje minimalno deciliter vode in v takem majhnem okolju se lahko razvije tisoč komarjev naenkrat. S tem ko je več navadnih komarjev, pa tudi izrinejo tigraste komarje.

Razlika med vrstama je, da je tigrasti komar dejaven skozi cel dan in ne le ob jutrih in večerih, kot je značilno za navadnega komarja. Njegov pik tudi bolj srbi in srbečica lahko traja več dni. Načeloma so tišji od navadnega komarja, so pa bolj vidni in dobro prepoznavni po črno-belih progah.

V Evropo naj bi tigraste komarje leta 1997 pripeljal transport odsluženih pnevmatik iz JV Azije v Albanijo. Drug velik problem so okrasne rastline, na primer Lucky Bamboo (vodni bambus, op. a.), ki zelo pogosto s sabo pripelje ličinke.

Domači komarji se sicer zadržujejo ob večjih količinah vode, saj so te ključne za njihov razvoj, tigrasti komar pa potrebuje minimalno deciliter vode, kjer se nato lahko razvije več kot tisoč komarjev naenkrat. Torej, to se lahko zgodi v vsakem podstavku za rože, sodu za zalivanje vrta, žlebu ali zamašenem odtoku ‒ v urbanem okolju torej, kjer razen ptic komar nima naravnega sovražnika. S tem, ko skrbimo, da nimamo stoječe vode v svoji bližini, pa pripomoremo tudi sami k zmanjševanju populacije tigrastih komarjev.