V dobi digitalizacije postaja spletno nakupovanje vedno bolj priljubljeno ne le zaradi svoje priročnosti, ampak tudi zaradi možnosti, ki jih ponuja za ohranjanje okolja. Z inovativnimi pristopi in tehnologijami nam spletno nakupovanje olajša vsakdan, obenem pa nas tudi vodi k bolj zelenim in odgovornim nakupovalnim navadam.

Zeleno in odgovorno nakupovanje preko Spar Online

Ste že kdaj pomislili, koliko embalaže zavržete po vsakem nakupu? Sodobne spletne trgovine ponujajo embalaže, ki se lahko ponovno uporabijo ali reciklirajo. Kupci prejmejo svoje izdelke v trajnostnih embalažah, kot so biorazgradljive vrečke, ki jih lahko po uporabi kompostirajo, kar močno zmanjšuje količino odpadkov. In s pametnim načrtovanjem dostavnih poti ter združevanjem naročil spletni trgovci zmanjšujejo število voženj, kar ne le prihrani časa, ampak tudi zmanjša izpuste ogljikovega dioksida. Takšen pristop ne le, da varuje okolje, temveč omogoča tudi hitrejšo in bolj organizirano dostavo.

Spletna trgovina Spar Online je odličen primer, ki je z namenom spodbujanja bolj trajnostnih nakupov, prilagodila svoje storitve, da so te postale okolju bolj prijazne. Naročene izdelke kupci prejmejo v vračljivih nosilnih vrečkah, ki jih lahko ob naslednji dostavi vrnejo dostavljavcu – tako bo vrečka, ki bo ostala v ustreznem stanju, ponovno uporabljena. Sadje in zelenjava pa prispeta v biorazgradljivih vrečkah, ki jih je možno ponovno uporabiti, npr. za biološke odpadke, nato pa se skupaj z odpadki odvržejo na domač kompost ali v zabojnik za biološke odpadke.

[[image_2_article_67844]]

Z okolju bolj prijazno izbiro embalaže in s skrbnim načrtovanjem dostav na način, da se na eni poti naročila dostavijo čim večjemu številu kupcem, Spar Online pomaga zmanjševati odpadke in svoj ogljični odtis.

Primer optimizirane dostavne poti spletne trgovine SPAR Online:

Na zemljevidu vidite vozilo je v štirih urah opravilo 13 dostav in na tej poti skupno prevozilo le 68 kilometrov, kar pomeni povprečno razdaljo 5,3 kilometra med lokacijami posameznih kupcev, nato pa se je vrnilo v skladišče po nova naročila.

[[image_1_article_67844]]

Če bi se kupci po nakupih z avtom odpravili sami, bi skupaj prevozili veliko več kilometrov, kar bi precej povečalo ogljični odtis. Poleg tega bi v tem času na cesti namesto enega kombija vozilo kar 13 osebnih vozil. Če to preračunamo za vsa dostavna vozila SPAR Online, je tako dnevno na cesti vsaj 400 vozil manj.

Prihranite čas s pomočjo robotka Mirka

Rezultati anket med uporabniki spletne trgovine SPAR Online so pokazali, da kupci pogosto naročajo iste izdelke in niso navdušeni nad odkrivanjem novih. Poleg tega pa je dodajanje pozabljenih izdelkov, ko je naročilo enkrat že oddano, nemogoče. Zato je SPAR Online razvil poseben algoritem umetne inteligence – pametno košarico, ki so jo poimenovali Mirko.

[[image_3_article_67844]]

Mirko na podlagi preteklih nakupov napoveduje, kaj bo kupec potreboval na dan obiska spletne trgovine. Mirko ustvarja tudi skupine podobnih kupcev z namenom priporočanja novih trendovskih in sezonskih izdelkov, ki bi jih kupec sicer morda spregledal med več kot 17.000 izdelki v ponudbi. Poleg tega vam Mirko skrajša spletni nakup tudi za 30 minut. Zaradi teh razlogov se že več kot 40 odstotkov vseh nakupov opravi s pomočjo Mirka.

[[image_4_article_67844]]

Naročene izdelke je možno tudi osebno prevzeti na SPAR Online prevzemnih točkah v parkirni hiši nakupovalnega središča Europark Maribor ali pa pred trgovino SPAR Pobrežje. V primeru osebnega prevzema na drive-in točki, vam naročene izdelke skrbno naložijo tudi v vaše vozilo.

Tukaj si lahko ogledate, kako enostavno je opraviti spletni nakup na SPAR Online, s čimer si boste lahko tudi sami prihranili čas, ki bi ga sicer zapravili za zamudne nakupe, in prispevali k ohranjanju našega okolja.

Spletno nakupovanje danes predstavlja več kot zgolj udobno izkušnjo; je orodje za učinkovitejši in bolj zelen način življenja. S pametnimi tehnološkimi rešitvami lahko vsak izmed nas prispeva k boljšemu jutri, hkrati pa uživa v prihranku časa in zmanjšanju vsakodnevnega stresa.