Čeprav velja prepričanje, da so dolgotrajni simptomi covida pogosto psihosomatski, nova študija jasno poudarja, da je ta napačno razumljena bolezen pravzaprav biološka. V študiji so 24 bolnikov po prebolelem covidu-19 povabili na slikanje in njihova notranjost je zasvetila, kot poroča Science alert, "kot božično drevo". Radioaktivno zdravilo, znano kot "lovilec", je odkrilo nenormalno aktivnost T-celic v možganskem deblu, hrbtenjači, kostnem mozgu, nosu, grlu, nekaterih bezgavkah, srčnem in pljučnem tkivu ter črevesni steni, v primerjavi s slikami celega telesa pred pandemijo.

Ta učinek je bil očiten pri 18 osebah z dolgotrajnimi simptomi covida in pri šestih udeležencih, ki so popolnoma okrevali po akutni fazi. Aktivacija celic T v nekaterih tkivih, kot so hrbtenjača in črevesne stene, je bila večja pri bolnikih, ki so poročali o dolgotrajnih simptomih COVID-a, v primerjavi s tistimi, ki so popolnoma okrevali. Bolniki z dihalnimi težavami so prav tako pokazali povečano aktivnost, ki jo je sledilnik opazil v pljučih in stenah pljučnih arterij. Vendar pa so tudi tisti, ki so popolnoma preboleli COVID-19, še vedno kazali spremembe v aktivnosti celic T v številnih organih v primerjavi s kontrolami pred pandemijo, v nekaterih primerih dve leti in pol po prvi okužbi z virusom.

Opredeljen je z nizom nepojasnjenih simptomov

Dolgotrajni kovid je trenutno opredeljen z nizom nepojasnjenih simptomov, ki se pojavijo po okužbi s SARS-Cov-2 in trajajo več mesecev ali celo let, brez drugega znanega vzroka. Diagnoza je izjemno težka, saj ima lahko več kot 200 simptomov, ki se pogosto prekrivajo z drugimi boleznimi; kot so možganska megla, šibkost po naporu, utrujenost, izguba spomina ali driska. Raziskave kažejo, da lahko bolniki trpijo zaradi kroničnih težav s srcem, dihali, kožo, ledvicami, jetri, vranico, črevesjem, ščitnico in jajčniki. Ena od razlag tega razširjenega učinka je aktivnost imunskega sistema. Znanstveniki so ugotovili, da so biomarkerji vnetja in imunske aktivacije pogosto prisotni v krvi bolnikov po akutni fazi virusne okužbe. Obdukcije COVID-a kažejo tudi dokaze SARS-CoV-2 po vsem telesu, vključno z debelim črevesom, prsnim košem, mišicami, živci in reproduktivnim traktom.

V nekaterih primerih so se ostanki virusa pojavili v možganih umrlega bolnika 230 dni po pojavu prvih simptomov. Nekatere študije celo kažejo, da lahko okužba z virusom SARS-CoV-2 »prebudi« druge speče viruse v telesu, kot je virus Epstein Barr, ki ga povezujejo s sindromom kronične utrujenosti. Sindrom kronične utrujenosti ima veliko podobnih simptomov kot dolgotrajni COVID in nekateri znanstveniki sumijo, da so lahko enaki.