Lajfstajl

Katera alkoholna pijača povzroči najhujšega »mačka«?

Uredništvo , 18.01.24 ob 03:10

Avstralska nutricionistka je razkrila, katere alkoholne pijače povzročijo najhujšega mačka. Se strinjate?

Katera alkoholna pijača povzroči najhujšega »mačka«?

Avstralska nutricionistka je razkrila, katere alkoholne pijače povzročijo najhujšega mačka. To so peneča vina, saj povzročijo močnejše valove slabosti, bolj suha usta in močnejši razbijajoči glavobol kot katere koli druge alkoholne pijače. 

Študije kažejo, da se več kot dve tretjini ljudi hitreje opije, če pijejo prosecco, šampanjec ali druga peneča vina. 

Odgovor zakaj je temu tako se skriva v mehurčkih, razkrije Lee Holmes iz Sidneyja, ki pravi, da ogljikov dioksid, ki ga vsebujejo penine, povzroči, da se alkohol hitreje in globlje absorbira v krvni obtok.

Hitrejša kot je absorpcija, hujši so simptomi »mačka«

Avtorica kuharske knjige je za Daily Mail Australia pojasnila, da višja raven alkohola v krvi povzroči hujše vnetje možganov, zaradi česar pivci jutro zatem doživljajo moteče simptome mačka, kot so utrujenost, bruhanje in migrene. "Ko pijete, se alkohol absorbira skozi celične membrane, ki obdajajo gastrointestinalni trakt, in se premika v krvne kapilare, dokler ne vstopi v krvni obtok," je dejala.

Hitrejša kot je absorpcija, višja bo raven alkohola v krvi, ki določa intenzivnost mačka naslednji dan.
"Ker se prosecco absorbira hitreje kot druge pijače, naslednji dan povzroči hujše simptome mačka, kot so glavoboli, slabost, povečana občutljivost na svetlobo, pekoče oči in izjemno suha usta."  Toda Holmes poudarja, da je intenzivnost mačka seveda odvisna tudi od količine popitega alkohola.