Nedavni komentar mednarodnih raziskovalcev v "The Lancet Neurology" poudarja, da zvišanje temperature ogroža sposobnost telesa za uravnavanje toplote in moti funkcije živčnega sistema. Pričakovati je, da bodo podnebne spremembe poslabšale nevrološke in psihiatrične bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in shizofrenija, poroča Avaz.

Raziskave kažejo, da začnejo kognitivne sposobnosti upadati že pri 26 stopinjah. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko višje temperature zmanjšajo aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema in raven kisika v krvi, kar vodi do zmanjšane kognitivne funkcije.

Izpostavljanje vročini

Dolgotrajna izpostavljenost vročini lahko povzroči vročinski udar, ki ima posledice na telesnem in duševnem zdravju. Med vročinskimi valovi je ključnega pomena, da ostanemo v klimatiziranih prostorih in ostanemo hidrirani. Tistim, ki imajo težave z uravnavanjem toplote, lahko znižujejo telesno temperaturo hladilni jopiči.

Jun Wu, profesor okolja in zdravja pri delu na kalifornijski univerzi Irvine, je poudaril omejeno razpoložljivost hladilnih zavetij in njihovo neustrezno porazdelitev. Številna zavetišča delujejo z omejenim delovnim časom, kar morda ne ustreza potrebam najbolj ranljivih. Poudaril je tudi potrebo po spremembah politike in infrastrukture za ublažitev zdravstvenih tveganj, povezanih s toploto. Lokalne oblasti lahko pomagajo s sajenjem dreves, barvanjem streh in cest v svetlejše barve ter izvajanjem zelenega načrtovanja za zmanjšanje toplote in prečiščevanje zraka, poroča "KreniZdravo".